UPASSENDE?: To episoder av 90-tallsserien «Bert» sensureres av STV. Årsaken skal være at innholdet er upassende. Video: SVT Vis mer

«Bert»

SVT sensurerer 90-tallsserie om sexgal tenåring

Har fjernet to episoder av «Bert».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): SVT har fjernet to episoder av den kjente 90-tallsserien «Bert» fra sin strømmetjeneste Öppet arkiv.

Grunnen er at innholdet anses som upassende, skriver Aftonbladet.

Det reagerer serieskaperen sterkt på.

- Patetisk. Enten legger man ut hele serien ellers så mener jeg at man bør fjerne alt, dersom serien er så uhørt støtende og farlig, sier serieskaper Anders Jacobsson til Aftonbladet.

- En idiot

- «Klimpen» kommer aldri til å være politisk korrekt. Han kommer alltid til å være en jævla idiot. Vi må kunne beskrive idioter som gjør og sier dumme idiotiske ting. Det er sånn samfunnet er, fortsetter Jacobsson.

Han beskriver dermed oppførselen til den plagsomme «Bert»-karakteren, bølla Klas «Klimpen» Svensson, spilt av Martin Lindqvist, som en av grunnen til at episodene er fjernet.

I en episode tar Klimpen et godt tak i rumpa til en jente mens han skriker «Balle, balle, balle», og jentene fniser tilbake, forteller SVT.

BERT: Martin Andersson spilte tenåringen Bert i tv-serien med samme navn. Foto: SVT / Skjermdump
BERT: Martin Andersson spilte tenåringen Bert i tv-serien med samme navn. Foto: SVT / Skjermdump Vis mer

Den svenske ungdomsserien «Bert» var på 12 episoder, og ble sendt høsten 1994. Det er avsnittene «Erik the Great» og «Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna» som er fjernet. Serien ble i sin tid også vist i Norge.

Serien er basert på ungdomsromanene «Berts dagbok», «Berts første funderinger», «Berts videre funderinger» og «Berts ytterligere funderinger» av forfatterne Anders Jacobsson og Sören Olsson.

Var 24 år

«Berts Dagbok» kom i 1987, og serien handler om det frustrerende ungdomslivet til den dame- og sexgale 13-åringen, Bert, i serien spilt av Martin Andersson.

Ifølge Aftonbladet har kritikere beskyldt serien for å være gubbete og sexistisk. Serieskaperen skal selv ha uttalt at han synes oppførselen til Bert er problematisk i dag.

- Da vi skrev den første boka var jeg 24 år. Jeg hadde ikke mye livserfaring, og kjønnstankegang var ikke akkurat på tapetet, har Anders Jacobsson tidligere uttalt til SVT.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer