Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

SVT-sjef ville kjøpe sex av 15-åring. Her innser han hva som egentlig har skjedd

Går av etter avsløringen.

KONFRONTASJONEN: Her møter Brottsentralens reporter SVT-sjefen, som trodde han skulle treffe en 14-årig jente. Foto: Erik Gustafson Video: Brottscentralen/Expressen TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En sjef i den svenske rikskringkastingen SVT skal ha forsøkt å kjøpe sex av en 15 år gammel jente, gjennom en sugardatingside, skriver Expressen.

Han går umiddelbart av etter avsløringen, skriver SVT. Mannen er også politianmeldt.

En programleder i Expressens TV-kanal logget seg inn på Sugardaters.se under falskt navn, i forbindelse med programmet «Brottscentralen». Her fikk hun kontakt med SVT-sjefen, som raskt ville chatte med henne på en anonym chattjeneste.

Her skriver Brottscentralens programleder Lisah Silfwer at hun egentlig heter Linnea og er 14 år, men at hun snart fyller 15.

Ifølge Expressen tilbyr SVT-sjefen deretter å betale henne 500 kroner i uka fram til hun fyller 15 år i desember, og deretter 3000 kroner for å «ta hennes uskyld».

De viser fram chatten de har hatt med mannen, som han innrømmer å ha skrevet:

«Er du jomfru?»

«Ja, hvordan da?»

«Fordi jeg kan betale for å ta den»

Sier han ville redde jenta

Når SVT-sjefen skriver at han vil møte «Linnea», går Lisah Silfwer med på det.

Når det viser seg at det er Silfwer som dukker opp, og ikke 14 år gamle Linnea, forklarer han at han egentlig bare ville redde den unge jenta, ikke ha sex med henne

- For å passe på at det ikke er noe som skjer når hun er 14 år, forklarer SVT-sjefen, og svarer ja på spørsmål om han egentlig er «the good guy» i denne situasjonen.

Til Brottcentralens reporter sier han at det aldri har vært snakk om å kjøpe sex.

Konseptet sugar dating beskrives som at voksne menn med penger møter kvinner de kan «skjemme bort». Men ifølge svensk politi, og flere kvinner Expressen har vært i kontakt med, er det i virkeligheten snakk om prostitusjon.

- Det er ren og skjær prostitusjon. Vi fra politiets side vil advare om at det er veldig enkelt for mindreårige jenter å gå inn på disse sidene. Alle tilfeller som vi har kontrollert i Sverige har handlet om prostitusjon og ingenting annet, sier Simon Häggström, kriminalinspektør ved menneskehandelsgruppen på National operativ avdeling i Sverige.

- Prostitusjonens nye ansikt

Han forklarer at han tror at mange mennesker har en oppfatning om at sugardating ikke handler om sex, men at det er feil.

Undersøkes internt: SVT-sjefen skal under lupen. Foto: Anders Strömquist/SVT
Undersøkes internt: SVT-sjefen skal under lupen. Foto: Anders Strömquist/SVT Vis mer

- Dette tror jeg er en av prostitusjonens nye ansikter, sier Häggström.

Expressen TV har forsøkt å få en kommentar fra Sugardaters.se uten å lykkes.

Sugardating har også kommet til Norge. Det vakte oppsikt da en poster på en biltilhenger i Oslo reklamerte for sugardating rettet mot studenter. Den samme reklamen med svensk tekst har dukket opp i Stockholm i sommer. Det er nordmannen Sigurd Vedal som står bak nettstedet det reklameres for.

Forbrukerombudet konkluderte i forrige uke med at reklamen for datingnettstedet som lokker kvinnelige studenter til å inngå forhold til såkalte «sugardaddies», er ulovlig.

Dagbladet har møtt flere såkalte «sugarbabies». «Line» fortalte om tredje gangen hun møtte sin «sugardaddy». Det var på et hotellrom, de drakk vin, pratet og hadde sex.

Etterpå fikk hun en parfyme og 30 000 kroner i en konvolutt.

- Det er mye bedre enn å jobbe i åtte timer. Jeg får bedre betalt fordi jeg ikke skatter. Til sammen har jeg fått rundt 100 000 kroner av ham på veldig kort tid, i tillegg til flotte reiser, sier hun

SVT har nå innledet en intern undersøkelse av hva som har skjedd, skriver svt.se.

- Skulle disse opplysningene vise seg å stemme er det meget alvorlig. Vi vet hvem personen er og har blitt enige om at han slutter, sier Sabina Rasiwala, HR- og kommunikasjonsdirektør i SVT.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!