Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Sweet Home Notodden!»

Det ble ikke publikumsrekord på Notodden i år, men med 19 norske og amerikanske musikere på scenen samtidig ble det satt en annen rekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOTODDEN (Dagbladet): Clarksdale i Mississippi blir regnet som bluesens fødested, og da er det ikke det minste rart at det også er vennskapsbyen til Norges fremste bluesby. I år har det vært spesielt fokus på søsterbyen, med ekstra mange artister derfra. Et filmteam fra Clarksdale har fulgt hele festivalen, som i går kulminerte i en stor finale med artister fra de to byene.

Opptakene avsluttes under neste ukes Sunflower-festival i Clarksdale, der flere av de samme artistene opptrer. Fra Notodden stiller Jens Haugen og Rita Engedalen.

Høyt nivå lokalt

Artistene endte til slutt opp på scenen samtidig - under en improvisert utgave av blueshymnen «Sweet Home Chicago». Den kunne godt vært omdøpt til «Sweet Home Notodden», for det var de lokale artistene under navnet Notodden-laget som imponerte mest - fra gitaristene Morten Omlid, Trond Ytterbø og Steve Wold (han varmet opp en hes og festivalsliten stemme med rått egg og bourbon på scenen) til festivalleder Jostein Forsberg (munnspill) og sangerne Margit Bakken, Audun Haukvik og Engedalen. Den første timen ble en manifestasjon av det høye nivået musikere med base i og rundt Notodden nå holder.

Fra Clarksdale stilte James «Super Chickan» Johnson og et noe rustent Jelly Roll Kings, satt sammen spesielt for festivalen, med Big Jack Johnson i spissen.

Lavere billettsalg

Flere av musikerne fra Jelly Roll Kings og andre band har i tillegg til egne konserter stilt i studioet til Steve Wold for «sessions» med norske musikere under festivalen - med tanke på cd-utgivelse.

Det kan fort bli Pinetop Perkins\' siste innspilling - han fylte 90 år i juli.

Gårsdagens eldste publikummer var elleve år eldre. På en benk satt 101 år gamle Edith Kierulf med et halvlitersglass med øl i fanget og hatt på hodet og smådanset med beina.

- Må jo støtte Notodden når de er så dyktige som de er, sier Kierulf og tenker på arrangørene.

Hun var ei av om lag 20000 som løste billett under den 16. bluesfestivalen. Det er færre enn festivalledelsen forventet og håpet, de trodde publikumsrekorden fra i fjor, 23000, ville bli slått i år.

Utfordringen er å få enda flere av de mange tusen som befinner seg i byen under festivalen til å løse billett til konsertene.

Økonomisk regner festivalledelsen med å gå i balanse, etter et overskudd på vel en million kroner i fjor.

NORSK-AMERIKANSK SUPERLAG: Notodden er blitt et musikalsk kraftsenter, og i går mobiliserte byens musikere til en stor finale i bluesteltet på torget sammen med musikere fra vennskapsbyen Clarksdale. Her er litt over halvparten av dem under en improvisert versjon av «Sweet Home Chicago».