Swing it, minister'n!

BERLEVÅG (Dagbladet): På 50-årsdagen hennes sang de så hun gråt. I går besøkte kulturminister Ellen Horn sine venner i Berlevåg mannssangforening. Nå drømmer Horn om norsk-kubansk stjernemøte på Cuba: mellom Berlevåg-koret og Buena Vista Social Club.

- Dette er ikke valgkamp, i dag er jeg på besøk hos venner. Disse menneskene har beveget meg dypt og gjort meg lykkelig. Jeg strigråt da jeg så filmen første gang. Og jeg gråt av glede da de dukket opp i 50-årsdagen min i februar. At disse gutta - med sin ekte væremåte, livserfaring og frodige humor - nå er i ferd med å bli en kulturell eksportartikkel overrasker meg ikke, sier kulturministeren.

Nå ser Ellen Horn for seg norsk-kubansk forbrødring med de eldre herrene i Buena Vista Social Club.

- Det hadde vært en drøm for en norsk kulturminister å ta mannskoret med seg til Cuba. Det dreier seg om kulturelle fenomener som helt klart er i slekt med hverandre. Jeg har så vidt - helt uformelt - nevnt dette for vår ambassadør på Cuba. Vi får se hva det blir til, sier Horn, iført en T-skjorte med navnetrekkene til alle kormedlemmene.

Verden venter

- Da må du skynde deg, Ellen, for både vi og kubanerne begynner å bli opp i åra. Men vil du ha oss med til Cuba, da stiller vi opp, lover korformann Arne Nygård.

Buena Vista Social Club er en varm skildring av gamle musikerhelter fra Havannas bakgater.

Den britiske avisa The Guardian - som nylig ga «Heftig og begeistret» skamros - har påpekt de mange fellestrekkene mellom Wim Wenders og Knut Erik Jensens filmer. Wenders film er for lengst en internasjonal suksess, Jensens korfilm er i ferd med å bli det: Den skal lanseres i Europa, Japan og USA. Det samme skal CD-en.

Denne uka har journalister fra et av de største magasinene i Brasil besøkt fiskeværet i Finnmark. Neste uke kommer franske og japanske TV-kanaler.

- Mine venner

- Det er helt vanvittig. Jeg er 97, og nå snakkes det om turné i USA. Og jeg som trodde Momarkedet var det største vi kunne oppnå, sier Einar Strand, korets eldstemann.

Med vakker sang tok han og vennene imot en rørt Ellen Horn da statsråden for første gang besøkte Berlevåg - etter invitasjon fra mannskoret. Det ble mange heftige klemmer utover kvelden og natta.

Finnmarks-venn

- Det er norsk kultur og folkeliv alle nordmenn skal være stolte av. Koret holder ikke bare et høyt kunstnerisk nivå, det viser oss dessuten kulturens samfunnsbyggende funksjon, sier Horn - som har falt pladask for Finnmark etter å ha reist på kryss og tvers i flere dager.

- Denne landsdelen er mektig, naturen er så storslått. Jeg får nesten lyst til å flytte nordover. Men i stedet får jeg nok nøye meg med å ta mine beste venner med på ferie hit.

Berlevåg mannssangforening er brått blitt blant landets mest etterspurte artister. Koret har skaffet seg egen impresario. 17. august legger de ut på en tidagers turné på Østlandet.

Takket nei til Haakon

Men mannskoret har - foreløpig - måttet takke nei til å opptre når kronprins Haakon og Mette-Marit gifter seg. Bryllupet kolliderer med en konsert i Faaberg.

- Men vi håper likevel at dette skal ordne seg. Vi kan jo ikke si nei når vår neste konge spør, mener Arne Wentzel.

BERLEVÅG SOCIAL CLUB: Ellen Horn fikk en hjertelig velkomst da hun besøkte Berlevåg. - Dere blir penere og penere for hver gang jeg ser dere, mente kulturministeren, og tok seg en svingom med kormedlem Kåre Wentzel.
Einar Strand (97, t.v.) og Ellen Horn.<br>«Det er helt vannvittig. Jeg er 97, og nå snakkes det om turné i USA.»