Swingende strenger, tøffe trommer

Ola Kvernberg Trio med ekstra tennplugg.

SPARTE SEG IKKE: Ola Kvernberg. FOTO:TERJE MOSNES
SPARTE SEG IKKE: Ola Kvernberg. FOTO:TERJE MOSNESVis mer

||| BERGEN (Dagbladet): Ola Kvernberg Trio - Kvernberg, fiolin: Steinar Raknes, kontrabass; Erik Nylander, trommer - hadde invitert perkusjonisten Børge Fjordheim til sin Nattjazz-konsert fredag.

 To strengeinstrumenter og to trommeslagere er ikke akkurat en A4-kvartett, men så har da heller aldri det stadig unge (27) Kvernberg'ske hode fulgt de mest opplagte oppskriftene.

I så fall ville han ha vært folkemusiker, og ikke en virtuos, stilmessig bredtfavnende jazzfiolinist med kreativ nysgjerrighet på rock, pop og alle andre musikkformer.

Mangfoldet kom godt fram på hans nyeste trioalbum, «Folk», og fra kvartettbesetningen på konserten lød faktisk platerepertoaret hakket mer hardtsparkende enn plateversjonene. Fjordheim og Nylander fant fint ut av det med hverandre, og gjorde  forskjellen mest påtakelig i de partiene der Kvernberg bød opp til ekstatisk dans med sitt buejag, godt matchet av Raknes' like ekspressive kontrabassing. Både som rytme- og akkordmaker i forhold til feletonene var Raknes en sann svir.

TRIO + 1: Fra v.Ola Kvernberg, Børge Fjordheim, Erik Nylander, Steinar Raknes. FOTO: TERJE MOSNES
TRIO + 1: Fra v.Ola Kvernberg, Børge Fjordheim, Erik Nylander, Steinar Raknes. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

Og siden verden ikke kryr av band som spiller felejazzrockbalkanmusikk ispedd ett og annet pizzicatopreludium på den måten Ola Kvernberg Trio gjør det, ble den korte, men komprimerte konserten en original og på alle måter svingende fin seinkveldsfrukt på det digre fatet som Nattjazz vitterlig er.