FÅR POLITIKERSTØTTE: Navs behandling av Reidar Brendeland vekker politisk harme. Nå vil Venstre forandre regelverket, som gjør det lettere for artister å komme gjennom i Nav-systemet. Her sitter han med Nav- og advokatkorrespondansen på fanget. Foto: Anders Grønneberg
FÅR POLITIKERSTØTTE: Navs behandling av Reidar Brendeland vekker politisk harme. Nå vil Venstre forandre regelverket, som gjør det lettere for artister å komme gjennom i Nav-systemet. Her sitter han med Nav- og advokatkorrespondansen på fanget. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Syk artist fortsetter kampen mot NAV

Vestlandsfandens Reidar Brendeland (62) blir nektet sykepenger. Nå får han politisk støtte.

NANNESTAD/OSLO (Dagbladet): Og nå kan saken havne i stortinget.

- Jeg er en gammel rocker som er vant til å slåss. Andre ville gitt seg for lenge siden, men ikke jeg, sier Brendeland til Dagbladet.

For et par dager siden han i møte med Nav, uten å komme videre.

- Min lokale saksbehandler i Nannestad bare beklager. Han sier han ikke kan gjøre noe, og har sendt saken oppover i systemet, sier Brendeland.

Grove anklager Da Reidar Brendeland fikk en kronisk sykdom for tre år siden, måtte han og bandet Vestlandsfanden trappe ned.

Men det tok ikke lang tid før Nav stoppet sykepengeutbetalinga og anklaget han for trygdesvindel og truet med politianmeldelse.

- Nav har frafalt de grove anklagene, men jeg har ikke mottatt fem øre på to år og fire måneder, sier Brendeland.

Arbeids- og velferdsdirektøren Han engasjerte advokat Helge Hjort. Det har resultert i en tykk perm med sakspapirer.

I håp om at Nav skal ta saken på alvor, er samtlige korrespondanse sendt i kopi til den øverste Nav-sjefen, arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

- Uten at det synes å virke, skriver Hjort oppgitt i det siste - av i alt sju - purrebrev til Nav om å få dekket sin klient rettmessige saksomkostninger.

Fortsetter kampen Frontfiguren i Vestlandsfanden er mektig irritert. Hvis det ikke skjer framskritt i saken, ser han ikke annen mulighet enn å anmelde velferdsgiganten.

- En anmeldelse er siste utvei. Jeg skal diskutere det i neste møte med min advokat, sier Brendeland.

Bjørn Gudbjørgsrud, direktør for tjenester i Nav, ønsker å komme Brandeland i møte:

- Vi ønsker å bidra til at denne saken løses på en god måte, og jeg har derfor bedt vår fylkesdirektør i Akershus om å invitere Brendeland til et møte.

-Det siste møtet Brendeland hadde med sitt lokale NAV-kontor ble holdt før saken var på trykk i Dagbladet og handlet kun om meldekort, skriver Bjørn Gudbjørgsrud i en e-post.

Til Stortinget Nestleder Terje Breivik i Venstre er opprørt over opplysningene som kommer fram i Dagbladet onsdag, der Brendeland forteller om hvordan han stanger hodet i Nav-muren. Nå vil han fremme endringssak av regelverket på Stortinget.

- Regelen er i ferd med å bli at artister som er avhengige av Nav må tilpasse seg systemet, ikke omvendt. Slik kan vi ikke ha det, sier Breivik.

Venstre etterlyser mer bruk av skjønn, og at folks behov må komme først.

- Vi vil gi publikum rett til direkte kommunikasjon med saksbehandleren. Det vil gjøre Nav langt mer brukerorientert og publikumsvennlig, sier Breivik.