Syk, eller bare litt redd?

Økningen av psykiatriske diagnoser vil gi enorme utgifter og nøre opp under politiske krefter som ønsker å avvikle velferdsstaten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes nå mer enn 400 mentale lidelser og antallet stiger med hver ny utgave av psykiatriens mest kjente diagnosemanual, DSM. Mange leger og psykologer synes at antallet lidelser nå er blitt uakseptabelt høyt, at det rett og slett er for mye som kalles mentale lidelser som trenger behandling. Legemiddelindustrien har stor økonomisk interesse av å holde vår naturlige evne til å takle angst og uro på et lavt nivå. Det er grunn til å tro at legemiddelindustrien aktivt støtter unødvendige angstdiagnoser

Mange angstlidelser, endog fobier og panikk, trenger ikke å være sykdom. All hjerteklapp er ikke angst. Det trenger ikke være noe fryktelig galt eller sykt selv om du er uforklarlig livredd. Noen ganger kan botemidlet være å lære seg å fortolke det som skjer med kroppen på en annen og bedre måte. Særskilt i psykoanalytisk samtalebehandling av angst står fortolkning og omfortolkning helt sentralt. Årsaken til angst, mente Freud, og dette var en dristig påstand på hans tid, lå i seksualiteten, eller riktigere sagt, mangel på sunn seksualitet. Den som har et sunt seksualliv, med samleier og orgasmer, blir ikke alvorlig engstelig. En kultur som ikke gir mennesker naturlig tilgang til å leve ut sin seksualitet, gjør ikke bare menneskene redde, men også forstyrrede i sin personlighet. Overdreven angst kunne slik være et forstyrret personlighetstrekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer