STOPPER FILM: Gunhild Stordalen stopper film om eget liv fordi hun er for syk. Her fra årets EAT konferanse i Stockholm. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå
STOPPER FILM: Gunhild Stordalen stopper film om eget liv fordi hun er for syk. Her fra årets EAT konferanse i Stockholm. Foto: Karin Törnblom / IBL BildbyråVis mer

Syk Gunhild Stordalen stopper film

- Dokumentaren kan ikke vises mot Gunhilds vilje, sier produksjonsselskapet. 

(Dagbladet): I fjor sommer kom nyheten om at Gunhild Stordalens kamp mot sykdommen skulle bli dokumentarfilm.

Dokumentaren skulle bli en time lang, og følge Stordalen fra barndommen av og gjennom livet hennes fram til nå.

Den var planlagt vist på norsk og svensk tv i 2016.

Men nå stopper Gunhild Stordalen selv filmen, skriver Expressen.

- Ikke mulig

Filmen skulle bli et prestisjeprosjekt for det svenske produsjonsselskapet Nyhetsbolaget, men skal nå være stoppet på grunn av Gunhild Stordalens sykdom.

- Dette var en dokumentar som langt fra var ferdig. Den var under arbeid, men det var ikke mulig å fortsette under den usikre i situasjonen da Gunhild fikk tilbakefall, sier Erik Aasheim i Stordalens stiftelse EAT til Dagbladet.

I slutten av oktober 2014 fikk Stordalen påvist den livstruende diagnosen systemisk sklerose, en bindevevssykdom som angriper kroppens organer og gir uttalt bindevevsdannelse.

Stordalen dro seinere til spesialbehandling for sykdommen i Nederland.

Tidligere i år ble det imidlertid kjent at hun hadde et tilbakefall av sykdommen. Hun stilte på den store konferansen til sin egen stiftelse EAT i juni, men dro derfra rett til ny behandling med autolog stamcelletransplantasjon ved UMC Utrecht.

Gunhild Stordalen blir først i verden til å få denne behandlingen for systemisk sklerose to ganger.

Uvisst om filmen blir ferdigstilt

Administrerende direktør i Nyhetsbolaget, Åsa Tillberg, sier til Dagbladet at dokumentaren ikke kan vises mot Gunhilds vilje.

- Det er leit at Gunhild ikke ønsker at dokumentaren skal vises. Vi sitter på fantastisk sterkt og engasjerende materiale som både skildrer Gunhilds kamp for en bærekraftig matproduksjon, og hennes kamp mot sykdommen. Samtidig respekterer vi selvfølgelig den svært vanskelige situasjonen hun er i, sier Tillberg.

Hun forteller at de for øyeblikket ikke har planer om andre samarbeid med Gunhild, men at Eat er et interessant prosjekt og det kan sikkert finnes nye innfallsvinkler i tida framover.

- Denne dokumentaren var et viktig prosjekt for oss, men det er lite prosjekt sammenlignet med våre andre produksjoner , sier hun.

Det er nå uvisst om prosjektet vil bli ferdigstilt.

- Det er ingen konkrete planer om å fortsette dette prosjektet, nå er det Gunhilds behandling som har hovedprioritet, sier Erik Aasheim i EAT til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med den svenske journalisten Nadia Dyberg som har startet arbeidet med å lage dokumentaren som skulle ha navnet «Gunhild Stordalen - mitt livs kamp» for produksjonsselskapet Nyhetsbolaget.

Hun vil helst ikke uttale seg om filmen, men bekrefter at den per dags dato er stoppet.

- Det blir ikke noe av filmen, så vidt jeg vet, sier hun til Dagbladet.