Syk, men ikke syk nok

Det er noe galt med de offentlige helsetjenestene når et ungt menneske med psykisk lidelse må bli litt sykere, veie litt mindre og ha suicidale tanker før helsevesenet kan hjelpe.

ÅPENT BREV: Jonas, hvordan vil du sørge for at unge mennesker med psykiske lidelser gis det behandlingstilbudet de trenger, spør artikkelforfatteren. Foto: Jacques Hvistendahl
ÅPENT BREV: Jonas, hvordan vil du sørge for at unge mennesker med psykiske lidelser gis det behandlingstilbudet de trenger, spør artikkelforfatteren. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Debattinnlegg

Oslo legevakt vinteren 2013: På legevakta forteller de meg at jeg er frisk. Men de ser meg ikke. De ser ikke at jeg trenger hjelp. Jeg har lyst til å bli på legevakta, bare bli der hvor noen kan ta vare på meg, men de sier at jeg må dra hjem og at det ikke er noe de kan gjøre. De anbefaler oppfølging via fastlegen.

Hos fastlegen er jeg usynlig. Han sier ikke et ord, bare skriver ut en haug av medisiner og forsikrer seg om at jeg har nok. Jeg blir en rusmisbruker i løpet av et par dager. Pillene gjør meg likegyldig og jeg føler ingenting. Livet blir et mareritt og jeg får ikke lyst til å leve lenger.Nå forteller legevakta meg at jeg er syk, men ikke syk nok.

Jeg skulle vært så tynn at livet mitt sto i fare. Så tynn at hjertefrekvensen sank. Dessuten har jeg ikke prøvd å ta livet mitt på andre måter, så da kan de ikke hjelpe meg. Jeg må bare dra hjem igjen. De forteller meg at jeg må følges opp videre hos fastlegen, og anbefaler at jeg bestiller en time. Jeg begynner å tenke på hvordan jeg kan bli sykere og hvordan jeg kan avslutte livet mitt. Jeg klarer ikke å ta vare på meg selv lenger.

Dette er et åpent brev til helseministeren: Det er noe galt med de offentlige helsetjenestene dersom et ungt menneske med psykisk lidelse må bli litt sykere først, kutte seg litt kanskje, veie mindre og ha suicidale tanker før helsevesenet kan hjelpe - og da med en akuttinnleggelse.Var det snakk om et komplisert benbrudd, ville ikke svaret fra legen vært at den uheldige fikk vente et halvt års tid så fikk man se om det var mulig å gjøre et operativt inngrep. Med det forventnings- og prestasjonspresset og kravene til tilgjengelighet, som er i dagens samfunn, er psykisk lidelse et betydelig problem for mange unge, som til dels er skjult for andre rundt.

Det du sa, Jonas Gahr Støre, da du besøkte AUFs sommerleir, var at unge skal sikres et helsetilbud slik at de blir rustet til å møte kravene i dagens arbeidsliv. Hva betyr egentlig din runde og uforpliktende formulering?

Løsningen i dag, for dem med psykiske lidelser, er kjøp av private helsetjenester. Det er bare for dem som har råd. Slik skal det ikke være. Dyktig helsepersonell er der allerede, både i det offentlige og det private.Det nytter ikke med «pæ'æng på bok» når det offentlige ikke evner å møte behovet. Jeg slutter meg til Paal Andre Grinderud når han i et debattinnlegg i Aftenposten 2. juli skriver at politikere må lytte til de som står i kø og venter. Han antyder også behovet for et regjeringsskifte. Vi er litt lei av de runde formuleringene - særlig i valgkampen.

Jonas, hvordan vil du sørge for at unge mennesker med psykiske lidelser gis det behandlingstilbudet de trenger?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.