BESTSELGER: Kristopher Schau skrev bok om å gå i begravelser ingen andre kom i. Boka er blant de alller mest solgte sakprosabøkene siste halvår, i selskap med flere andre bøker med tilsvarende tunge temaer.   Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BESTSELGER: Kristopher Schau skrev bok om å gå i begravelser ingen andre kom i. Boka er blant de alller mest solgte sakprosabøkene siste halvår, i selskap med flere andre bøker med tilsvarende tunge temaer. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Sykdom og død topper bestselgerlista

- Mange søker trøst i andres historier.

||| (Dagbladet): «Les denne!» skrev Dagbladets Cathrine Krøger, da hun anmeldte Laila Lanes og Jan Henry T. Olsens bok «Skynd deg å elske» tidligere i år.

Lese den er det mange som har gjort. Boka ligger på andreplass på lista over de mest solgte ikke-skjønnlitterære bøker fra det siste halvåret. Det viser tall fra Bokhandlerforeningen.

Boka forteller historien om paret som fant hverandre i godt voksen alder, og hvordan de opplevde det da han fikk diagnosen Alzheimer bare tre år senere.

Tunge temaer selger
- Vi hadde håpet at boka skulle nå ut til folk. Men at den skulle bli så populær, hadde jeg overhodet ikke forventet, sier Laila Lanes til Dagbladet.

Men boka er en del av en tydelig tendens på bestselgerlista: Tunge temaer selger godt. Blant de ti mest solgte bøkene på lista for generell litteratur, finner vi fire bøker som hver for seg forteller temmelig tunge historier.

ALZHEIMER: Journalist Laila Lanes' bok om sin alzheimerrammede mann, tidligere statsråd Jan Henry T. Olsen, selger godt. Foto: Ingun A. Mæhlum
ALZHEIMER: Journalist Laila Lanes' bok om sin alzheimerrammede mann, tidligere statsråd Jan Henry T. Olsen, selger godt. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

Aller best har «Regines bok» av Regine Stokke solgt. Hun døde av leukemi i desember i fjor, og boka er basert på hennes blogg om sykdommen.

Espen Simonsens «Sammen til verdens ende» ligger på fjerdeplass. Boka handler om Espen og Tone-Elisabeth Simonsen, og baserer seg på dagbøker, hennes egne ord og hans minner fra tiden de hadde sammen før hun døde av kreft.

Alvorlig, om enn ikke like personlig, er også Kristopher Schaus «På vegne av venner», som ligger på åttendeplass på lista. Det er en liten bok om begravelser som blir iscenesatt av kommunen, ofte for tom sal.

Trøst i andres historier
Førsteopplaget av Schaus bok ble utsolgt på én uke, og foreløpig opplag er på 17000.

- At det skulle gå så fort, var vi ikke forberedt på, sier markedssjef Elisabeth Steen i Oktober forlag, som gir ut boka.

BESTSELGER: Boka basert på avdøde Regine Stokkes blogg om kampen mot kreften er den aller mest solgte boka innen generell litteratur siden nyttår. Foto: Siv Johanne Seglem
BESTSELGER: Boka basert på avdøde Regine Stokkes blogg om kampen mot kreften er den aller mest solgte boka innen generell litteratur siden nyttår. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

Men hun har også merket seg tendensen til at tunge temaer slår rot på bestselgerlista.

- Det kan bety at folk er opptatt av de store spørsmålene i livet. Jeg tipper at mange søker trøst i å lese om andres historier, som kan speile sitt eget liv og situasjon, sier hun til Dagbladet.

Sjansespill
Laila Lanes forteller at hun var usikker på publikumsappelen til boka mens hun skrev den.

- Det er klart at det å fortelle en slik historie er et sjansespill. Det kan fort bli litt for privat, slik at det blir pinlig for folk å lese. Jeg er veldig glad for tilbakemeldingene jeg har fått fra lesere som synes jeg har balansert det fint, sier hun.

Sakprosa-bestselgerne står i kontrast til de mange krim- og underholdningsbøkene som preger bestselgerlistene for skjønnlitteratur. Lanes tror interessen for bøker som hennes kan tyde på at mange har behov for en motvekt.

- Det pøses jo på med lett underholdning og realityserier på TV. Jeg tror folk har behov for noe annet også, sier hun.

Eksistensielle spørsmål
- Eksistensielle spørsmål har til alle tider vært en veldig viktig del av livene våre, sier forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge, som utgir boka til Lanes.

Hun er ikke overrasket over tendensen på boklista.

- Sterke bøker med sterke historier som er skrevet på en måte som treffer, kommer ofte gjennom. Særlig på sakprosafeltet tror jeg man er opptatt av å lese historier om noe man kan relatere seg til, sier hun.