Syke folk som leter etter hjelp, får potensielt farlig tullprat fra Norges største forlag

Cappelen Damm er ansvarsløse når de gir ut bok fra «medisinsk klarsynt».

SUNT?: Medisinske eksperter sier at innholdet i boka «Sunn skjoldkjertel» kan være farlig . Foto: Cappelen Damm
SUNT?: Medisinske eksperter sier at innholdet i boka «Sunn skjoldkjertel» kan være farlig . Foto: Cappelen Damm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norges største forlag, Cappelen Damm, har ikke lyst til å gå inn i en diskusjon om innholdet i boka «Sunn skjoldkjertel». Boka er den siste i rekka fra Anthony Williams, en mann som forlaget presenterer som en «medisinsk klarsynt».

De medisinske påstandene i boka, som handler om skjoldbruskkjertelen, er det ingen grunn til å ta seriøst, sier de medisinske ekspertene og skeptikerne Dagbladet har snakket med. Villedende markedsføring, uetisk og muligens helsefarlig, er noen av kommentarene. Lege Wasim Zahid viser til en gjennomgang hos Science Based Medicine, som påpeker at rådene til Williams ikke er støttet av noen pålitelige kilder. Det stopper ham ikke fra å komme med svært konkrete påstander om både årsakene til og behandlingen av medisinske problemer. På nettsidene sine har selvfølgelig Williams en såkalt «disclaimer» om at man ikke skal bruke rådene hans som en erstatning for medisinske råd. Men gjennomgangstonen hans er at alt det etablerte medisinske miljøet sier om disse sykdommene, er feil.

Forlaget kjører fram på omslaget at boka presenterer «sannheten bak Hashimotos sykdom, Graves' sykdom, søvnløshet, hypotyreose, knutedannelser i skjoldkjertelen og Epstein-Barr-viruset». Disse sykdommene, og problemer med skjoldbruskkjertelen og stoffskiftet, er et tema som stadig flere snakker om og er opptatt av. Det handler i mange tilfeller om folk som har alvorlige plager, som kan vare over lang tid. Det er ikke rart at pasienter med langvarig sykdom leter etter alternative forklaringer og metoder, enten det er på Google eller hos sin lokale bokhandel. Det triste er at det de finner innbundet mellom to permer, ikke er bedre kvalitetssikret enn det de kan ramle over på en tilfeldig nettside. Man kan lett havne i den farlige situasjonen at syke folk slutter med medisiner og annen behandling, fordi de har lest at det ikke funker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer