SUNT?: Medisinske eksperter sier at innholdet i boka «Sunn skjoldkjertel» kan være farlig . Foto: Cappelen Damm
SUNT?: Medisinske eksperter sier at innholdet i boka «Sunn skjoldkjertel» kan være farlig . Foto: Cappelen DammVis mer

Syke folk som leter etter hjelp, får potensielt farlig tullprat fra Norges største forlag

Cappelen Damm er ansvarsløse når de gir ut bok fra «medisinsk klarsynt».

Meninger

Norges største forlag, Cappelen Damm, har ikke lyst til å gå inn i en diskusjon om innholdet i boka «Sunn skjoldkjertel». Boka er den siste i rekka fra Anthony Williams, en mann som forlaget presenterer som en «medisinsk klarsynt».

De medisinske påstandene i boka, som handler om skjoldbruskkjertelen, er det ingen grunn til å ta seriøst, sier de medisinske ekspertene og skeptikerne Dagbladet har snakket med. Villedende markedsføring, uetisk og muligens helsefarlig, er noen av kommentarene. Lege Wasim Zahid viser til en gjennomgang hos Science Based Medicine, som påpeker at rådene til Williams ikke er støttet av noen pålitelige kilder. Det stopper ham ikke fra å komme med svært konkrete påstander om både årsakene til og behandlingen av medisinske problemer. På nettsidene sine har selvfølgelig Williams en såkalt «disclaimer» om at man ikke skal bruke rådene hans som en erstatning for medisinske råd. Men gjennomgangstonen hans er at alt det etablerte medisinske miljøet sier om disse sykdommene, er feil.

Forlaget kjører fram på omslaget at boka presenterer «sannheten bak Hashimotos sykdom, Graves' sykdom, søvnløshet, hypotyreose, knutedannelser i skjoldkjertelen og Epstein-Barr-viruset». Disse sykdommene, og problemer med skjoldbruskkjertelen og stoffskiftet, er et tema som stadig flere snakker om og er opptatt av. Det handler i mange tilfeller om folk som har alvorlige plager, som kan vare over lang tid. Det er ikke rart at pasienter med langvarig sykdom leter etter alternative forklaringer og metoder, enten det er på Google eller hos sin lokale bokhandel. Det triste er at det de finner innbundet mellom to permer, ikke er bedre kvalitetssikret enn det de kan ramle over på en tilfeldig nettside. Man kan lett havne i den farlige situasjonen at syke folk slutter med medisiner og annen behandling, fordi de har lest at det ikke funker.

Det kan ikke være lønnsomt for forlaget i lengden å risikere å miste den autoriteten og tilliten de har hos befolkningen ved å gi ut bøker som denne. En start i dette tilfellet kunne vært å følge det som bør være en grunnleggende regel for all sakprosa, nemlig å vise til kildene bak påstandene. Boka mangler kildehenvisninger, og har ingen referanser til forskning, sier lederen i Thyroidea-foreningen til Aftenposten. Pasientforeningen etterlyser, forståelig nok, råd de kan stole på. Men syke folk som leter etter hjelp, får i stedet potensielt farlig tullprat.

Forskningen rundt både årsaker til og behandlingen av ulike sykdommer, er ikke absolutt. Både forlag og aviser skal la alternative stemmer og perspektiver slippe til i samfunnsdebatten. Men de har en ansvar for å vurdere om de stemmene har velbegrunnede innspill. Og de har, ikke minst, et stort ansvar for hvordan de pakker inn og selger dette innholdet til potensielt sårbare grupper. Ved å presentere skråsikre medisinske råd, og ikke ta noen forbehold om Williams som kilde for disse rådene, er Cappelen Damm ukritiske og ansvarsløse.

For hvis man får folk til å snu ryggen til behandling som forskningen viser at virker, til fordel for tøv fra en selverklært klarsynt, har man en tung bør å bære.

Hilde Marie Tvedten har jobbet som helsejournalist i mange år, og er fungerende leder for kulturavdelingen i Dagbladet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.