Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Syke mennesker eller sykt samfunn?

Vi må arbeide for å synliggjøre at seksuelle overgrep også er et samfunnsproblem.

SAMFUNNET PÅVIRKER: "Sterke virkemidler i samfunnet framstiller kvinner og jenter som objekter for andres lyster", skriver artikkelforfatteren.
SAMFUNNET PÅVIRKER: "Sterke virkemidler i samfunnet framstiller kvinner og jenter som objekter for andres lyster", skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har i den siste tiden vært stort fokus på de mange overfallsvoldtektene rundt om i Norge. Til tross for dette, skrives det lite om de samfunnsmessige betingelsene som gjør at noen mennesker begår seksuelle overgrep. Jeg undres over det faktum at det sjeldent settes fokus på hvilke holdninger mennesker i vårt samfunn har til seksuelle overgrep, og hvordan disse holdningene kan påvirke forekomsten av seksuelle overgrep.

Årsaken til dette fraværet kan være at vi heller foretrekker forklaringer som bygger på forhold ved de enkelte individ, ut ifra en forestilling om at overgripere er avvikende eller syke. I dagens samfunn er det en normal oppfatning at den som begår seksuelle overgrep er spesiell, og helt annerledes enn «oss andre».

Det plasserer handlingene seksuelle overgrep som noe helt spesielt, og som noe som ikke gjelder oss selv. På denne måten distanserer vi oss fra hele problemet, og plasserer det hos disse «syke» menneskene.

Vi slipper da å reflektere over om det finnes forhold i samfunnet som påvirker at seksuelle overgrep skjer. Det er lettere å tenke at seksuelle overgrep skjer ene og alene på bakgrunn av enkeltindivider som er syke og annerledes, framfor å ta innover oss at holdninger i samfunnet, og samfunnet som helhet kan ha en påvirkning.

Seksuelle overgrep har en klar kjønnsprofil. NOVA rapporten fra 2007 viser at 85 prosent av de som utsettes for seksuelle overgrep er jenter. Videre viser rapporten at det i hele 99 prosent av tilfellene er menn som begår disse overgrepene. Samfunnet legger viktige forutsetninger for vår oppfatning av forming av kjønnsidentitet, man kan si at kjønn er samfunnsskapt.

I større grad enn tidligere synes samfunnet å være mer seksualisert, med sterkt fokus på kropp, nakenhet og seksuell atferd. Den stadige fokuseringen på kropp kan bidra til å tingliggjøre kvinnekroppen. Ved å se på kroppen gjennom den kommersielle kulturens blikk, kan kvinnekroppen framstå som et objekt.

Sterke virkemidler i samfunnet framstiller kvinner og jenter som objekter for andres lyster og ønsker. Holdninger til kvinner og seksualitet, samt kvinners generelle stilling i samfunnet kan være reelle årsaksfaktorer for at overgrep finner sted.

Amnesty ga i 2007 ut en rapport om menns holdninger til vold mot kvinner. Rapporten viste skremmende resultater om menns holdninger og plassering av skyld i forbindelse med vold og seksuelle overgrep mot kvinner.

Resultatene viste at så mye som annenhver mann mener en kvinne er helt eller delvis ansvarlig for å bli utsatt for seksuelle overgrep dersom hun flørter åpenlyst. Videre mener tre av ti menn, at kvinnen selv er helt eller delvis ansvarlig for seksuelle overgrep, dersom hun er beruset eller kler seg sexy. Ifølge undersøkelsen mener også hver femte mann at kvinnen selv er helt eller delvis ansvarlig for overgrepet, dersom hun er kjent for å ha flere partnere.

Disse tallene viser at mange menn faktisk ansvarliggjør kvinnen for de seksuelle overgrepene hun blir utsatt for.

Det finnes en rekke antropologiske undersøkelser som viser at hyppigheten av voldtekt i et samfunn ser ut til å ha sammenheng med betingelser som blant annet en ideologi om kvinnelig underlegenhet og en generell negativ holdning til kvinner.

Resultater fra disse studiene indikerer en sammenheng, mellom et negativt kvinnesyn, aksepterende holdninger til voldtekt og at personer som har disse holdningene i større grad enn andre faktisk begår slike overgrep. Man bør i denne sammenheng stille seg spørsmålet om hvorvidt det finnes forhold i vår kultur og samfunn, som er med på å fremmer slike holdninger.

Det kan også være et spørsmål å stille seg, om det at man er klar over slike holdninger, uten å foreta seg noe, også i seg selv kan være med på å gi uttrykk for at slike holdninger aksepteres?

Det er viktig at vi som enkeltmennesker og som samfunn tør å ta diskusjonen om hvorvidt det finnes forhold i samfunnet som fremmer slike holdninger til seksuelle overgrep. Om vi velger å fraskrive oss ansvaret om hva som angår slike holdninger, velger vi også å fraskrive oss ansvaret med å jobbe for et samfunn uten seksuelle overgrep.

Jeg vil på ingen måte holde samfunnet, eller mennesker som distanserer seg fra overgrepsproblematikken ansvarlig for at seksuelle overgrep skjer, men snarere åpne for muligheten, og refleksjonen rundt det faktum at visse holdninger og forhold i samfunnet kan være med på å påvirke at seksuelle overgrep finner sted, og at de får fortsette.

Vi kan som fagpersoner og enkeltmennesker velge å være tilskuere til dagens samfunnsutvikling, eller vi kan vise mot, og nekte å la tabuets krefter styre. Vi må arbeide for å synliggjøre og erkjenne at seksuelle overgrep også er et samfunnsproblem.

Mennesker og samfunnet som helhet må ta ansvar og vise at slike holdninger mot kvinner ikke aksepteres.