Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Syke rusavhengige hører hjemme i helsevesenet

Sterkt rusavhengige går til grunne i fengslene våre fordi vi straffer dem i stedet for å gi dem behandling.

NY RUSOMSORG: Hadia Takjik og andre Ap-representanter ønsker å reformere straffereaksjonen mot rusavhengige. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NY RUSOMSORG: Hadia Takjik og andre Ap-representanter ønsker å reformere straffereaksjonen mot rusavhengige. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Hvis sterkt rusavhengige i større grad fikk hjelp av helsevesenet når de tas for bruk og besittelse av rusmidler, i stedet for å havne i tradisjonelle fengsler, så vil vi få to gevinster: De vil kunne leve bedre og mer verdige liv og Norge vil bli et tryggere samfunn.

Rusavhengighet er bakenforliggende årsak til en stor del av kriminaliteten som begås. 60 til 80 prosent av dem som sitter i fengslene våre har et rusproblem.

Arbeiderpartiet ønsker at det fortsatt skal være forbudt å bruke eller besitte narkotika. Det er straffereaksjonen vi ønsker å reformere. I forbindelse med Arbeiderpartiets nye partiprogram for 2017, vil vi starte den helt nødvendige samtalen om hvordan vi behandler sterkt rusavhengige i landet vårt.

Narkotikaprogram med domstolskontroll, som Stoltenberg 1-regjeringen igangsatte, er en alternativ straffereaksjon for sterkt rusavhengige som er gjengangere i strafferettsapparatet.

Den dømte slipper å sone i fengsel, men betingelsen er at han eller hun blir i rehabiliteringsprogrammet i prøvetida. Dropper man ut, risikerer man å måtte sone straffen i fengsel. Det er bra at justisminister Anders Anundsen vil utvide Narkotikaprogrammet, men dette er ikke nok. Programmet alene vil ikke løse utfordringene for alle med alvorlig rusavhengighet som begår kriminalitet. Vi må se etter flere mulige løsninger og alternative sanksjoner. Mange av de rusavhengige bør ikke tas hånd om i et fengsel, men i helsevesenet.

Mennesker med en sterk rusavhengighet har ofte vært inn og ut av fengsel en rekke ganger. De færreste blir mindre rusavhengige av det. De blir ikke mer lovlydige, og Norge blir ikke et tryggere sted. Vi bekjemper ikke kriminalitet når en sliten rusavhengig tas for besittelse, og det opprettes straffesak som fører til enda en bot man ikke kan betale.

Vi må finne andre og mer treffsikre tiltak som hjelper disse menneskene. Det handler om å bedre innholdet i soningen, men også om å hjelpe flere utenfor justissektoren - i helsevesenet, der det kan ytes en riktig behandling. Vi må se hele forløpet som en helhet, fra behandling til oppfølging med bedre ettervern.

Overdosedødsfallene i Norge er skyhøye, og for første gang på mange år stiger de. Altfor mange oppnår ikke effekt av rusbehandling, og mange sliter med livet etterpå. Det er på tide å innrømme at det vi gjør ikke er bra nok, og vi må diskutere radikale grep for å snu bildet.

Avhengighet er annerledes enn annen sykdom, behandling og oppfølging er ofte komplisert og vanskelig. Hadde vi hatt like nedslående tall for behandling av hjerteinfarkt eller kreft som vi har for rusbehandling, ville vi snudd opp ned på behandlingsforløpene.

Mennesker med en sterk rusavhengighet er noen av de sykeste blant oss. Mange har flere aktive diagnoser, skader på indre organer og et nedsatt immunforsvar som gjør dem utsatt for infeksjoner. De spiser dårlig. Mange har dårlig tannhelse som i seg selv er en risiko for å utvikle sykdommer. Og oftere enn vi kanskje forstår ligger det kompliserte psykiske lidelser i bunnen og sliter på en utmattet kropp. Rusavhengige må behandles som andre mennesker, de har krav på like pasientrettighetene som andre syke, og skal bli møtt med respekt.

Medisinskfaglige og ikke politiske vurderinger må ligge til grunn for rusbehandling. Alle kan ikke bli helt rusfri, og det må vi ha en realistisk tilnærming til. Det er ikke det samme som å gi opp, i stedet åpner det muligheten for å yte tilpasset, livreddende helsehjelp.

Ikke alle LAR-pasientene har tilstrekkelig effekt av for eksempel metadon, eller klarer å gi opp heroin. At slitne, syke mennesker skal bruke all tid og krefter på å jage gatelangs etter stoff, ofte finansiert ved kriminalitet, er uverdig og unødvendig. Arbeiderpartiet vedtok på landsmøtet i fjor at vi vil ha gjennomført en kontrollert studie der noen av de tyngste misbrukerne får prøve ut heroinassistert behandling i samarbeid med sin lege. Andre land har erfart at det kan gi positive utslag på overdosestatistikk, heve livskvaliteten og virke sykdoms- og kriminalitetsforebyggende.

Dagens situasjon for personer med sterk rusavhengighet er uakseptabel. Vi må handle, og det haster. Vi må forstå at personer med sterk rusavhengighet er pasienter, ikke lovbrytere. Arbeiderpartiet vil ha en slutt på å fengsle folk som først og fremst er syke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media