Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Sykehusstriden

Sykehusene «belyses» med harelabb

Skal Rikshospitalet flyttes til Ullevål sykehus og så legges ned?

HARELABB: Enten vil Rikshospitalet eller Ullevål legges ned og tomta selges dersom HSØ får viljen sin, konstaterer arftikkelforfattterne. Foto: Nina Hansen
HARELABB: Enten vil Rikshospitalet eller Ullevål legges ned og tomta selges dersom HSØ får viljen sin, konstaterer arftikkelforfattterne. Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I styremøtet, Helse Sør-Øst 31.januar 2019, ble det åpnet for omkamp vedrørende «belysning» av Ullevål sykehus-saken: «Styret viser til stemmeforklaring fra de tillitsvalgte ved behandling av konseptrapporten i prosjektets styringsgruppe og ber om at Ullevål belyses som alternativ lokalisering til Gaustad, med samme virksomhetsinnhold».

Ullevål ble «hastebelyst» i et heldagsmøte 1. april med 30 deltakere –ved Oslo universitetssykehus, OUS-gruppen, ledet av konsulentfirmaet Metier OEC. Rapporten ble levert til HSØ 12. april, og skal behandles 20 juni av styret i HSØ, der flertallet består av medlemmer med lav helsefaglig kompetanse.

OUS-gruppen undersøkte i sitt dagsseminar 1. april om Rikshospitalet kan flyttes over til Ullevål i «a) en stor del (før lunsj) eller b) en mindre del (etter lunsj)» - i første byggetrinn! Slik «belyses» Ullevål og Rikshospitalet med harelabb! Belysningen mangler virksomhetsplan og virksomhetsinnhold for begge sykehusene, - påpekt som svært alvorlige mangler ved prosjektet både av administrerende direktør Cathrine Lofthus (31.1) og av Stortingets helse- og sosialkomite (5.3.). Kan styret i HSØ fatte noe som helst vedtak på et så tynt beslutningsgrunnlag?

OUS-gruppen sammenlikner to helt forskjellige sykehus; Rikshospitalet og Ullevål, som ble etablert ut fra helt ulike hensikter med hensyn til virksomhetsidé, virksomhetsinnhold og størrelse! Det er ikke i samsvar med OUS-målbildet av 24 juni 2016.

Uansett fører det til at enten Rikshospitalet eller Ullevål legges ned og tomten selges dersom HSØ får viljen sin! Kan virkelig et knapt 20 år gammelt sykehus, bygd for spesielle pasienttyper, legges ned? Kan spesialfunksjonene ved Rikshospitalet erstattes uten videre av Ullevål? Sammenslåing fører til et sykehus på mer enn 1000 senger. Effektivitetsgrensen går ved 500-600 sykesenger, og store sykehus fungerer mindre bra - også økonomisk sett.

Det er meningsløst å sette passelig store, velfungerende og verdifulle sykehus opp mot hverandre! Vi trenger alle fire Oslo-sykehusene! Før oljeboomen hadde vi råd til minst ti Oslo-sykehus, og for ti år siden hadde vi flere sykehussenger enn det HSØ planlegger for i 2035!

Høyre og AP har ikke råd til moderat videreutvikling - etter behov - av OUS-sykehusene til 50-60 milliarder, men går gjerne for 20 milliarder mer for et prosjekt som medfører giganthøye sykehus, sengemangel, tomtenød og manglende virksomhetsinnhold!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!