Sykehustabbe gjorde Birgit Lovise (22) lam

Birgit Lovise Røkkum Skarstein og de andre deltakerne i «Ingen grenser» skal vi både bli kjent med og glad i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En sykehustabbe gjorde Birgit Lovise Røkkum Skarstein (22) lam fra livet ned.

Den viljesterke jenta nekter å la seg begrense av sin funksjonshemning.

Lam fre livet Et beinbrudd for to år siden forandret livet til Levanger-jenta.

Da hun fikk epiduralbedøvelse, våknet hun opp uten følelser i beina.

- Sånt skjer kanskje én av en million. Jeg var maks uheldig, sier Birgit Lovise.

Minister uten bein Men hun er verken bitter eller tafatt. Med en vilje som så er forunt, kjemper hun daglig for å leve mest mulig normalt.

- Du vet, jeg skal bli minister. Og da trenger man ikke bein, sier hun.

Nå er hun en av elleve deltakere som skal være med i NRK-serien «Ingen grenser 2». Den forrige runden, der Lars Monsen tar med funksjonshemmede ut i villmarka, ble en stor suksess for NRK med en seerscore på en million i snitt.

Lars Monsen imponert Innspillingen fant sted en måned i sommer. Årets «Ingen grenser»-ekspedisjon starter på svenskegrensa i Femundsmarka og målet er toppen av Snøhetta. Dagbladet har sett de to første episodene, og kan fortelle at dette er viktig, vakkert og gripende tv.

Lars Monser er ekspedisjonsleder, og er imponert over den nye gjengen og hva de klarte å komme seg gjennom.

- Slik tv røsker opp i folks fordommer. Mange funksjonshemmede blir satt i bås. De er akkurat som deg og meg, men de trenger bare litt mer tid, sier Monsen.

Ny tv-suksess Han forteller at serien viser at alt er mulig. Han synes det er viktig å være med på dette, og at det var en like stor opplevelse denne gangen også.

- Vanskelig å lage oppfølger til en suksess, men jeg tror vi har klart det, sier Monsen.

Om alle de elleve klarer å kjempe seg gjennom den flotte og voldsomme villmarka med fiskevann, elver, ulendt terreng vet vi ikke. De vil serien vise.

Uten bein Det er ingen frøkentur Lars Monsen har lagt opp til. Allerede i første episode skjer det alvorlige ting, som involverer ekspedisjonslegen, som må ta fram sysakene.

- Tøffere enn jeg hadde forventet meg, sier Liv Tone Lind.

Hun har dysmeli og mangler begge bein og venstre arm. Men tro ikke at hun er lenket til rullestolen av den grunn. I serien humper og drar hun seg fram. Her er bilder og sekvenser på påkaller sterke følelser og varme.

Tv-serien starter på NRK1 1. nyttårsdag.

«Ingen grenser»

• Norsk realityserie i seks episoder, produsert av Mastiff for NRK1.

• Basert på den britiske TV-serien Beyond Boundaries.

• Lars Monsen ekspedisjonsleder for elleve deltakere med ulike fysiske funksjonshemninger.

• Den første «Ingen grenser»-ekspedisjonen ble gjennomført i august/september 2009. I løpet av 30 dager krysset deltakerne Nordkalotten og tilbakela 500 kilometer.

• Serien ble vist våren 2010 og ble kåret til beste reality under Gullruten 2010.

• Den andre «Ingen grenser»-ekspedisjonen ble gjennomført 20. juni—20. juli 2011—fra Femundsmarka til toppen av Snøhetta.

• Seriestart 1. januar 2012 på NRK1.

Årets deltakere

Birgit Lovise Røkkum Skarstein (22) fra Levanger er en av de yngste deltakerne. Hun ble lam fra livet og ned etter en sykehustabbe i 2009. Hun meldte seg på «Ingen grenser» fordi det virker tøft og fordi hun liker spennende utfordringer.

Liv Tone Lind (38) er fra Harstad. Hun har dysmeli og mangler begge bein og venstre arm. Hun sitter i rullestol og har meldt seg på «Ingen grenser» for å vise at det umulige faktisk er mulig.

Kari Sangro Olestad (30) fra Hamar har cerebral parese. Hverdagen til Kari er krevende og slitsom på grunn av spasmer som hun ikke kan kontrollere og som tapper henne for energi. Ved å delta i «Ingen grenser» ønsker Kari å flytte sine egne grenser og vise at hun er så mye mer enn det ytre.

Kenneth Birkenes (31) er født i Stavanger og bor i Hernes, Elverum. Han har overlevd kreft tre ganger. Han er med i «Ingen grenser» for å vise at man kan komme langt med stort pågangsmot og godt humør, selv om man har store smerter.

Ingvill Bruland Vadla (22) fra Stavanger har dysmeli og mangler venstre underarm. Naturen er et fristed for Ingvill hvor hun kommer seg vekk fra hverdagen. Hun er med i «Ingen grenser» for å lære seg å akseptere armen sin.

Bjarte Bø-Sande (40) fra Randaberg er døv og nesten blind. Han er egentlig et innemenneske som nå må tåle regn, vær og vind. Han er med i «Ingen grenser» for å vise at han kan, både fysisk og psykisk. Og som han selv sier: «For å slanke meg, fiske og få meg dame».

Anne Marie Hagerup (65) fra Trondheim er den eldste deltakeren. Hun måtte amputere høyre fot på grunn av kreft for fem år siden. Hun har meldt seg på «Ingen grenser» for å vise at hun kan mestre det meste og at hun er mer enn en bestemor.

Marianne Rasmussen Kolvik (27) fra Nittedal er døv. Hun er med i «Ingen grenser» for å koble av og for å vise hvordan døve kommuniserer på en ekspedisjon.

Einar Angelsen (28) fra Tromsø har dysmeli. Han mangler høyre bein under kneet og tre fingre, mens de resterende fingrene er sammenvokst. Han har ingen erfaring med friluftsliv og er spent på hva han egentlig har meldt seg på. Han ser imidlertid på seg selv som et pakkesel for ekspedisjonen.

Fredrik Alden Thorsen (31) fra Eikelandsosen er kortvokst. Han er med i «Ingen grenser» fordi han trenger et spark bak for å komme på rett spor i livet.

Kjersti Lium (46) fra Greåker er blind. Hun elsker å være ute i naturen, men har nesten ingen erfaring med å være i fjellet. Den største utfordringen ovenfor de andre deltakerne er å møte de døve, fordi da blir kommunikasjonen vanskelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer