Sykelige tilstander

Sluggeren Moore i neddempet utgave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Film: La det være sagt med en gang: «Sicko» er først og fremst laget for hjemmepublikummet. Det betyr ikke at den er uinteressant for oss andre.

Det dreier seg om det amerikanske helsevesenet og helseindustrien, og viser hvor ille det kan gå hvis du blir syk i USA uten å ha forsikring – eller mer nøyaktig: Uten riktig forsikring. Formen forsterker inntrykket, kommentarstemmen adresserer den amerikanske Hvermannsen direkte. Moore risser opp et marerittliknende system, der bunnlinjen teller så mye at tap av menneskeliv synes fullstendig irrelevant. Et system som for oss er så ufattelig at det grenser mot absurd komedie. Eller tragedie. «Sicko» svinger ganske uvørent mellom tårer og latter. Mellom dyp fortvilelse og vantro skratt.

Finesse

Dokumentarfilmer er selvfølgelig ikke mer objektive enn et hvilket som helst stykke fiksjon fra drømmefabrikken Hollywood. La ikke noen prøve å innbille deg noe annet. Og nettopp Michael Moore har de siste åra vært den fremste eksponenten for ekstremt subjektive filmytringer. På samme tid er det vanskelig å avfeie det han gjør og står for. Det har den amerikanske ytterste høyresiden gjort i flere år, uten særlig hell. Det er hevet over enhver tvil at den prisbelønnede filmskaperen har en del svært gode poenger å komme med. Og han viser her, enda tydeligere enn i hans forrige filmer, at han mestrer formidlingsverktøyet med finesse. «Sicko» er mindre hysterisk enn for eksempel «Fahrenheit 9/11», den er sobrere både i fortellerstruktur og i bruken av virkemidler. Moore har byttet ut slegga med hammer og meisel. Men han hogger flittig i vei, vær trygg. Resultatet er et verk som framstår som mer saklig, og derfor sterkere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer