Sykkel gaup

Ailo Gaup (23) sier han ikke er gal. Men på motorsykkel er han helt sinnssyk.

- ER DU GAL?

- Jeg er da ikke gal. Jeg er den eneste som er normal. Jeg er ikke gal.

Jeg hadde hørt på forhånd at Ailo Gaup var helt gal. Helt spik spenna gal. Og her sitter han og benekter sin egen galskap på det sterkeste. Det kan se ut til at denne lille misforståelsen har sin bakgrunn i at Ailo er Norges beste i FMX - i freestyle motocross. Denne sporten går ut på at Ailo kjører en 100 kg tung motorsykkel opp en rampe og flyr femten meter over bakken før han lander i en grushaug. I tillegg gjør han akrobatiske triks mens han er oppe i lufta. For noen kan dette unektelig fortone seg som rein og skjær - ja, galskap.

LUFTA DIRRER. Sola er ubarmhjertig. Sanda er overalt. Vi befinner oss i et grustak et sted på Østlandet. Her er også Kjell «Kingpin» Amundsen, NM-arrangør og motocrossentusiast. Og her er Henrik og Frederik, filmfotografer fra Push Films. De skal filme scener til en ekstremsportfilm.

- Hva hadde skjedd hvis jeg hadde satt meg på motorsykkelen og kjørt opp rampa?

- Jeg tror du hadde slått deg i hjel.

Ailo drikker tropisk nektar fra kartongen. Han drar tørkepapir over panna. Så forteller han om triksene.

- Det råeste trikset heter Tsunami.

- Som de store tidevannsbølgene?

- Å. Jeg trodde det var en kinesisk matrett.

- Hva gjør du i en Tsunami?

- I lufta dytter jeg bakenden på sykkelen ned, slik at den står loddrett i lufta.

- Som om sykkelen steila?

- Ja. Og så står jeg på henda oppå styret igjen. Jeg skal gjøre det etterpå.

MOTORSYKKELEN ER SYREGRØNN og er sponsa av Battery Energy Drink. 250 ccm og 50 ville hester. Det er Ailos fjerde motorsykkel i år. Hjelmen er matchende grønn med flammemønster. Ailo har på seg beskyttelsesstøvler, kjøreshorts og hvit singlet.

<> Lenker
<>FMX<> <>Ailo Gaup

<>Crossoverevents<>

- Akkurat freestyle er mye show, sier Kjell.

- Da er det viktig å se kul ut.

Ailo har en hånd på setet der oppe i lufta. Resten av kroppen hans henger bak som en hale. På en merkelig måte kommer han seg opp på sykkelen igjen før han lander.

- Det er farlig hvis du er helt idiot. Jeg vet hva jeg gjør. Jeg har kontroll. Da er det ikke farlig, sier Ailo.

Kjell nikker sakte.

- Akkurat baklengs salto er veldig farlig, sier Kjell.

- Får du sykkelen oppå deg da... da er du ganske ferdig.

- Det er helt jævlig å tryne, sier Ailo.

- En gang fikk jeg fothvileren inni brystet og punkterte lungen. Se her.

Ailo drar opp den hvite singleten og viser fram et stort rundt arr ved ribbeina. Det må ha vært ei uke på sykehus, minst.

- Og så har jeg ødelagt nyra. Ja, ikke for godt da. Jeg har fått skuldra ut av ledd, kneet ut av ledd. Det gjør omtrent like forbanna vondt alt sammen.

HENRIK OG FREDERIK spar bort steiner, raker grus og vanner sanden så den ikke skal virvle. De prepper innkjøringa til rampa. Akkurat det synes Ailo er det aller kuleste med å ha et filmteam med på trening. At han slipper rakinga selv. Henrik og Fredrik synes det er kult å filme Ailo.

- Han drar skikkelig på, sier Henrik.

- Det ser jo helt sjukt ut, sier Frederik.

Ailo gasser på og kjører opp rampa i full fart. Det ser ut som om motorsykkelen er et klatrestativ og Ailo er den villeste fireåringen i barnehagen.

- Ble det noe høyde, roper Ailo etter at han har landet.

- Det så kult ut herfra, roper Frederik.

Ailo kommer kjørende bort til kameraet og får se seg selv i svevet. Han synes ikke kroppen var strak nok.

- Jeg skal prøve et par Tsunami, sier Ailo.

Og det gjør han. Med en turners eleganse står han på hendene oppå styret. Kroppen og sykkelen danner en perfekt blyant gjennom svevet. Kjell forklarer hvorfor triksene heter det de gjør.

- Fred Flintstone, der løper man liksom ved sida av sykkelen i svevet. Og så er det et triks som heter Hart Attack. Folk tror jo det er Heart Attack, men det er kalt opp etter en amerikansk kjører. Dead Sailor, det er når man bare hopper uten å gjøre noe triks. Switch Blade Superman bakover, hva er nå det igjen?

Ailo gjør en Rock Solid. Det er bare en fem-seks i verden som gjør Rock Solid.

- Det der er et sjukt triks asså, sier Frederik.

- Hoioioioi, sier Henrik.

AILO GAUP er fetteren til Mikkel Gaup. Ailo er også en veiviser. Gutter og jenter fra femårsalderen tilbringer mer og mer tid på små motorsykler i grushauger over hele landet.

- Det var to tusen kids som begynte med motocross i år, forteller Kjell.

- Ja vel. Det er ingen fare for meg. Jeg er vel steingammel innen de blir voksne, sier Ailo.

Ailo og Kjell står ved bilene og drikker vann fra støvete halvannenliters flasker.

- Det er bra at ungene får masse tid til å leike seg med sykkelen, sier Kjell.

- Når de kjører mye cross, får de bra sykkelfølelse. Ailo, han har skikkelig bra sykkelfølelse. Det er derfor han er så utrolig god.

Kjell skal arrangere NM i freestyle motocross inne i en hall. Det er i Vallhall på Valle Hovin i Oslo. Det er noe rart med dette norgesmesterskapet. Det er nemlig lov for andre enn nordmenn å være med. Så her kommer både Chris Brock fra England og Andre Villa fra Vågå. Men Kjell mener Ailo er en av de dyktigste kjørerne i Europa.

- Har Ailo en god dag og drar skikkelig på. Da kan han fort vinne detta.

AILO BABLER om fersken-iste. Han går rundt i bar overkropp og Calvin Klein boxershorts. Han begynner å bli brun, nå. Det er bra, for dama hans har nettopp vært på Kos. Ailo vil nødig at dama skal være brunere enn ham selv.

- Er du en shaman?

- En shaman?

- Jeg kom over noen internettsider. Om Ailo Gaup, shamanen.

- Neineinei. Det er en annen Ailo Gaup.

Ikke er han gal. Og ikke er han shaman heller. Det finnes bare en forklaring på hvorfor Ailo er så god. Det er Kjell som sier det. Igjen og igjen.

- Ailo har veldig bra sykkelfølelse.

HØYDETRENING: Ailo Gaup tar en Rock Solid. Det er bare en fem-seks stykker i verden som klarer akkurat det. - Det der er et sjukt triks asså, sier filmfotograf Henrik som lager ekstremsportfilmen Unity.