DINOSYKKEL: Kunststudent Markus Moestue bygget seg en dinosykkel og tråkket den fra Stavanger til Kristiansand. Foto: Henning Pedersen
DINOSYKKEL: Kunststudent Markus Moestue bygget seg en dinosykkel og tråkket den fra Stavanger til Kristiansand. Foto: Henning PedersenVis mer

Syklet fra Stavanger til Kristiansand på dinosykkel

Bibelbelte-protest.

(Dagbladet): Enkelte kunststudenter vil kanskje nøye seg med å slenge opp traumatiske kulltegninger på en gallerivegg eller stille ut en kritisk installasjon om olje-Norge før de inviterer til vernissasje.

Ikke Markus Mostue. Da han skulle uteksamineres fra Kunst og Designhøyskolen i Bergen nylig tok han det mange lange tråkk lenger.

Ved hjelp av isopor, epoxylim, glassfiberduk og tre sykler bygde han nemlig en dinosaur/sykkelkombinasjon som han så kunne sykle helt fra Stavanger til Kristiansand.

Selv om den seks dager lange turen ifølge Moestue spredte mye glede blant dem som støtte på ham og dinosauren, hadde den en mer alvorlig klangbunn for ham selv.

- Planen var å krysse bibelbeltet i Norge som en protest mot dogmatisk religiøs oppdragelse og utdanning av barn, forklarer han til Dagbladet.

- Selv om voksne godt kan skille mellom det å tro på noe og det å vite noe er ikke dette alltid like lett for små barn, som gjerne tror blindt på det voksne forteller dem. Og jeg mener at noen former for religiøs indoktrinering kan være på grensen til psykisk overgrep.

Inspirert av kreasjonister
Hvilken relevans en dinosaur skulle ha for dette er kanskje ikke umiddelbart klart. Moestue forklarer at han har latt seg inspirere av kristne kreasjonist-miljøer hvor det stilles spørsmål ved evolusjonslæren.

- Ideen kommer fra kreasjonistiske fornøyelsesparker rundt omkring i verden som lærer barn at dinosaurer og mennesker levde sammen for noen få tusen år siden, forklarer Moestue.

PROTEST: For Markus Mostue var dinosykkelturen en protest mot det han ser som religiøs indoktrinering av barn. Foto: Henning Pedersen
PROTEST: For Markus Mostue var dinosykkelturen en protest mot det han ser som religiøs indoktrinering av barn. Foto: Henning Pedersen Vis mer

- I disse parkene kan man ta med sine barn og se skulpturer som i et naturhstorisk museum. Man kan blant annet se dinosaurer med saler som blir ridd på av huleboere, eller dinosaurer som er i kamp med riddere i middelalderen.

Det er et litt annet syn enn i vitenskapen, hvor de mest anerkjente evolusjonsteoriene sier at mange dinosaurer døde ut for 65 millioner år siden, men at noen utviklet seg videre og ble det vi i dag kjenner som fugler.

Ikke velociraptor
Bildene av Moestue på dinosykkelen har allerede blitt plukket opp av både BBC og en av nettets største blogger, BoingBoing.

Der omtales dinosauren gjerne som en velociraptor (velkjent skurkedinosaur fra «Jurassic Park»-filmene, selv om det egentlig er snakk om en deinonychus), men ifølge Moestue stemmer ikke det helt.

- Den heter egentlig Coelophysis, som betyr noe slikt som «hule ben». Jeg valgte denne fordi den var en veldig rask dinosaur, og såpass liten at jeg kunne lage skulpturen i én til én-størrelse.

SKJÆRT UT I ISOPOR: Etter mye prøving og feiling fant kunststudent Markus Mostue ut at isopor var det rette materialet for å lage dinosykkelen sin. - Jeg begynte med å sette sammen tre sykler til en høy trehjuling. Deretter kuttet jeg ut dinosaurkroppen med en vanlig kjøkkenkniv. Da jeg var fornøyd med formen dekket jeg skulpturen med epoxylim og glassfiberduk, forteller han til Dagbladet. Foto: Henning Pedersen
SKJÆRT UT I ISOPOR: Etter mye prøving og feiling fant kunststudent Markus Mostue ut at isopor var det rette materialet for å lage dinosykkelen sin. - Jeg begynte med å sette sammen tre sykler til en høy trehjuling. Deretter kuttet jeg ut dinosaurkroppen med en vanlig kjøkkenkniv. Da jeg var fornøyd med formen dekket jeg skulpturen med epoxylim og glassfiberduk, forteller han til Dagbladet. Foto: Henning Pedersen Vis mer