Debatt: Syklonen

Syklonens herjinger må få oss til å våkne

2,6 millioner mennesker, nesten halvparten barn, fikk for noen uker siden livene sine snudd på hodet i landene Mosambik, Zimbabwe og Malawi.

VAKSINERES: En kvinne får koleravaksine i en leir for overlevende i Beira, Mosambik tidligere denne uka etter syklonen Idai. Myndighetene har satt i gang en kampanje for å vaksinere nærmere 900 000 mennesker i et forsøk på å forhindre en koleraepidemi. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB Scanpix
VAKSINERES: En kvinne får koleravaksine i en leir for overlevende i Beira, Mosambik tidligere denne uka etter syklonen Idai. Myndighetene har satt i gang en kampanje for å vaksinere nærmere 900 000 mennesker i et forsøk på å forhindre en koleraepidemi. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB ScanpixVis mer
Meninger
CARE: Gry Larsen.
CARE: Gry Larsen. Vis mer

Familiemedlemmer, venner, hjem, skoler, skoleveier, arbeidsplasser og beitemarker ble revet bort av den kraftigste naturkatastrofen noensinne målt på den sørlige halvkule. Det syklonen ikke tok, forsvant med det påfølgende regnværet. Elver er gått over sine bredder og har tatt med seg broer og demninger. Syklonen var varslet, men mange ble likevel overrasket over styrken og mengden av vann som kom på kort tid.

REDD BARNA: Birgitte Lange.
REDD BARNA: Birgitte Lange. Vis mer

Som humanitære organisasjoner er vårt viktigste mål nå å hjelpe de mange som er direkte berørt, og som trenger mat, vann og husly. De humanitære behovene er enorme. Vi responderer ikke hver for oss. Vi samarbeider for å nå flest mulig.

I Mosambik jobbet Redd Barna og CARE sammen med Oxfam allerede før syklonen kom. Nå jobber vi sammen for å svare på behovene vi ser. Vi hjelper alle som er i nød, men samtidig vet vi at kvinner og barn er de mest sårbare i naturkatastrofer som dette. Derfor retter vi vår innsats mot dem.

Barn har svakere immunforsvar og flere titalls tusen gravide kvinner skal føde de neste månedene. Det er kritisk å få på plass tilgang til helsetjenester. Kvinner og barn er også særlig utsatt for seksuelt misbruk, så vi gjør vårt for å hindre dette. Over en million barn er rammet og mange har gjennomgått sitt livs verste mareritt. Flere har mistet familien. Foreldre leter fortvilet etter sine barn. Katastrofen er ikke over selv om syklonen har stilnet. I denne type katastrofe er faren stor for kolera og andre livstruende sykdommer i etterkant. Derfor gjør vi alt vi kan nå for å begrense langtidseffektene av syklonen.

Vårt mandat nå er å redde liv og å begrense nød. Det vil vi gjøre så lenge det trengs. Samtidig bør denne syklonens herjinger for alvor få oss til å våkne når det gjelder klimarelaterte katastrofer.

Syklonen Idai er bare et forvarsel på det vi kan vente oss med klimaendringene i framtida. Vi må derfor trappe opp verdens beredskap – og Norge må bidra.

Samtidig som inspirerende norske skoleelever i forrige uke tok til gatene for å streike for klimaet, opplever elever i det syklonrammede området at ekstremværet har revet i stykker både gater og skoler. Barna er de som har bidratt minst til klimaendringene, men det er de som må leve med konsekvensene.

Norge bør derfor øke finansieringen av katastrofeforebygging og klimatilpasning, og lage en strategi for klima og beredskap i vår utenriks – og utviklingspolitikk. Vi får ikke hindret nye sykloner, men sammen kan vi sørge for at konsekvensene ikke blir så store for menneskene som bor i spesielt sårbare områder. De er avhengig av vår felles innsats.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.