Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sykt om Kulturrådet

- Vi er ikke, som Nerdrum påstår, del av «en internasjonal konspirasjon med tyske aner», svarer Kulturrådet-direktør Kristin Danielsen.

REAGERER: - Når mine skattepenger blir brukt til å finansiere avføring på offentlig scene må jeg protestere, skrev kunstner Odd Nerdrum i et debattinnlegg. Nå svarer Kulturrådet. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
REAGERER: - Når mine skattepenger blir brukt til å finansiere avføring på offentlig scene må jeg protestere, skrev kunstner Odd Nerdrum i et debattinnlegg. Nå svarer Kulturrådet. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Hadde Kulturrådet fungert slik Odd Nerdrum beskriver, så hadde jeg stilt meg først i køen for å legge det ned. Det er det heldigvis ingen grunn til å gjøre.

Kulturrådet forvalter tilskudd og stipender for ca 1,3 milliarder kroner, og årlig er vi med på å gi rundt fem tusen prosjekter, kunstnere og institusjoner et grunnlag for å utøve og formidle kunst og kultur.

KULTURRÅDETSJEF: Kristin Danielsen. Foto: Kulturrådet
KULTURRÅDETSJEF: Kristin Danielsen. Foto: Kulturrådet Vis mer

Vi er ikke, som Nerdrum påstår, del av «en internasjonal konspirasjon med tyske aner», men stammer fra et Storbritannia som etablerte et kulturråd for å bygge opp landets kunst- og kultursektor etter andre verdenskrig. Det var også britene som nedfelte prinsippet om en armlengdes avstand mellom politikerne og de kunstfaglige beslutningene.

De siste ukene har mange latt seg fascinere av et videoklipp der kunstneren Vegard Vinge utøver eksperimentell scenekunst. Provoserende kunst vil alltid ha en plass både i norsk kulturliv og i Kulturrådet. Det gjelder både den kunsten som gjør at du kaster deg inn i kommentarfeltene, og den kunsten som fører til en justisministers avgang.

Men akkurat som Nerdrum nok foretrekker å bli vurdert på mer enn et utsnitt av et maleri, så bør vi gjøre Vinge den tjenesten å se mer enn tjue sekunder av hans mangeårige karriere før vi feller en dom.

Nær sagt alle vil finne noe de liker blant Kulturrådets tilskudd. Det kan gjelde din lokale musikkfestival, ditt favorittmuseum eller de flere hundre bøkene som hvert år kjøpes inn og distribueres til norske folkebiblioteker.

Men de aller fleste vil også finne noe de misliker. Slik må kunsten få lov til å være. Hvis dette er, som Nerdrum skriver, «en syk kunstideologi» så får vi bare være enige om å være uenige.