bJeg har største del av min karriere jobbet med finanspolitikk. Overgangen fra finanspolitikk til helsepolitikk har vært overveldende. Etter å ha sett hvordan virksomheter i andre bransjer overgår hverandre i konkurransen om kundene, hvordan brukeropplevelse har stått høyest på agendaen, så er det sørgelig å se hvor pasienten blir plassert i møtet med helsevesenet.
Vi har ønsket å kartlegge hvordan pasienten har det i dette viktige og sårbare møtet med helsevesenet. Føler pasienten seg velkommen inn? En undersøkelse Forbrukerrådet gjorde i 2015 viser at en av tre har hatt et negativt møte med helsevesenet i løpet av de siste fem årene. Hovedgrunnen oppgis å være dårlig kommunikasjon. Dette er rett og slett ikke greit.
Helseminister Bent Høies mantra både i valgkampen og innledende periode som minister har vært å skape «pasientens helsevesen». På høstens helsekonferanse gikk han enda lenger, og uttalte at pasienten ikke lenger skal settes i sentrum. «Pasientene skal møtes som likeverdige – i øyehøyde. Han eller hun skal altså ikke settes noe sted», bedyret helseministeren.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger