Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sylfestligheter

SPRÅKSTRID: I Kulturbeitet i NRK onsdag 26. april sa Språkrådets direktør Sylfest Lomheim at vi ikke behøver noen ny ordbok. En vantro Egil Børre Johnsen, forfatter av en ny biografi om Knut Knudsen, nektet å tro at Lomheim kunne ha sagt dette. Professor Ruth Vatvedt Fjeld, som møtte Lomheim til samtale, var like forbauset og sa at hun ikke ville ha trodd at språkdirektøren ville si noe slikt, hvis hun ikke hadde hørt det med egne ører.27 timer senere talte Lomheim på et seminar på Oslo Katedralskole. Der sa han, ifølge sitt eget referat i Dagbladet 3. mai, at «eit større ordboksverk for moderne bokmål treng me». Omtrent hundre som var på seminaret, kan bevitne det. Jeg har snakket med fire av dem som var til stede. Én sier at Lomheim sa dette. Tre mener han kanskje kan ha ment noe sånt, men at han uttalte seg så rotete og uklart at de ikke er helt sikre. Disse fire er ganske erfarne i å tolke muntlige og skriftlige tekster. Språkrådets anseelse ville nok stige hvis direktør Lomheim høynet presisjonsnivået sitt, og dessuten finner ut om han skal være enig eller uenig i det han selv sa i radio dagen før.Så forteller han at det maurflittige Språkrådet svarer skriftlig på 4000 brev i året. 4000 brev er det antall jeg får i løpet av ti uker. Halvparten av dem gjelder tilbud av varierende interesse. Resten er spørsmål om språk. Dem svarer jeg på. Det blir 4000 svar på fem måneder, fra én skarve pensjonist - en gruppe Lomheim tydeligvis ikke setter så høyt - som utgjør en åttendedel av den stab han har til rådighet i Språkrådet sitt.Jeg ber direktøren ha forståelse for at jeg ikke er imponert.

TIL SLUTT ber han meg forklare hva en forvrøvlet direktør er. Det er for eksempel en språkrådsdirektør som i NRK-programmet «Typisk norsk» 30. april forteller at norsk ikke lenger er truet av utryddelse om 98 år. Hvorfor er trusselen fra 2004 avlyst? Jo, fordi det kommer en kulturmelding om språk neste år. Mer skal altså ikke til før språket vårt bykser ut av sottesengen. Må jeg få lov til å forutsette, slik den upensjonerte direktør Lomheim sikkert også gjør, at denne reddende meldingen er mindre hjelpeløst skrevet enn det strategidokument som ble ført i pennen for Språkrådet av en av våre norskprofessorer i fjor?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling