Syltynt av Ewo

BOK: Med «Livet er fullt av overraskelser» befester Jon Ewo stillingen som en produktiv og særdeles ujevn forfatter. Kanskje er ikke dette den aller dårligste boka han har skrevet, men den hører definitivt hjemme i den svake gruppa.

Jenny og mormor har slått seg sammen om avledningsmanøvrer for å hindre at mamma og pappa får anledning til å bedrive familieforøkelse. For øvrig er det en merkelig slekt med rare etternavn, og et merkelig samfunn, litt bortenfor, og fritt fram for magiske ting. Mye spinner rundt gamle Ido, mannen bak en bøling mekaniske hagenisser som virkelig viser vrangsida. Og så er det en klatt kjærlighetshistorie som flyter rundt.

Ewo har ofte en styrke i språket sitt, både originalt, morsomt og presist, det utvider de mange fantasirike hendelsene han dikter opp. Men også språket svikter totalt her, og klarer ikke å redde den blaute historien. Selv ordinære beskrivelser av hva som skjer og hvordan folk beveger seg, har han problem med å sette ord på. Replikkene er uten snert og energi. Logikken halter.

Alt det rare som befinner seg i historien eller i rammen for den, er nok ment å skape både spenning og moro. Men når det fungerer så dårlig i helheten, blir det bare meningsløse påstander. Kjøkkengjenstander som snakker er ikke noe særsyn, men det er en fordel om de har noe å bidra med. Jon Ewo er mannen bak noen av de virkelig fine norske ungdomsromanene de siste åra (spesielt serien om Adam fra Grünerløkka). Han har også skrevet godt og friskt for mindre barn. At ikke denne boka har falt for selvsensuren er derfor en gåte. Det tjener i alle fall ikke til å styrke de lettleste barnebøkenes rykte.