Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Syltynt fra Moore

Michael Moores ikke-autoriserte gjesteopptreden som orakel.

Les alle bokanmeldelsene

BOK: Michael Moore er en strålende filmskaper. Frekk, morsom, uærbødig, provoserende og med svært seriøse motiver om å gjøre USA til et bedre samfunn å leve i. Men han er ingen original tenker. Ingen stor taler. Og slett ikke noe orakel.

Derfor er en sitatsamling med påståtte gullkorn fra Michael Moores munn, som Ken Lawrences «Michael Moore med egne ord», en temmelig overflødig utgivelse, i hvert fall i norsk oversettelse.

Løsrevent

Michael Moore må høres, leses og sees innenfor sin egen kontekst, f.eks. i filmene «Bowling for Columbine» og «Fahrenheit 9/11» eller i bøker som «Dumme hvite menn» og «Hjelp, hvor er landet mitt?».

Løsrevne sitater om hvorfor det amerikanske tv-selskapet NBC var villige til å sende Michael Moores tv-serie «TV Nation» (1994), virker helt meningsløse for norske lesere, i hvert fall når forklaringen ikke er spenstigere enn dette: «... Det har jeg ikke noe svar på, bortsett fra at de er tredje størst og villige til å ta noen sjanser.» (Observer, 28. august 1994) Åjavelnei.

Boka er ikke like tynn som den (fiktive) om italienske heltedåder, men den kunne vært skåret ned ytterligere.

Trump neste

Hva sikter Michael Moore til i et sitat som dette: «Før var det slik at hvis du jobbet hardt og firmaet gjorde det bra, så gjorde du det bra. Nå er det slik at hvis firmaet gjør det bra, så mister du jobben.» (CNN, 17. september 1996) Snakker han om bilindustrien, et spesielt konsern, eller arbeidslivet generelt? Slike meningsløse og løsrevne uttalelser skjemmer hele boka.

Sitatklipperen Ken Lawrence har kalt boka «et uautorisert portrett», og selv kunne vi føyd til under-undertittelen «forsøk på å kapitalisere på M. Moores aktuelle økonomiske suksess». Et nettsøk på Ken Lawrence viser for øvrig at han er i kjømda med en tilsvarende «uautorisert» sitatsamling fra Donald Trump. Fort gjort, det også.

IKKE PÅ HØYDEN: Michael Moore om seg selv. Filmene er bedre.