Syltynt

DÅRLIGE DOKUMENTARER: Det skrekkinngytende trynet stirret tomt ut fra tv-skjermen. Innhult, rynkete, fargeløst og underlig kjent. Det så ut som en hekseparodi fra MadTV, i virkeligheten var det Victoria Beckham slik programskaperne av «Radmagre Kjendiser» på TVNorge forestilte seg at fotballkona kommer til å se ut når hun blir gammel. Eller, hvis hun blir gammel, da. Programmet, som tok for seg kjendiskvinners sykelige slanking, hadde også funnet en ekspert som fortalte at Victoria knapt kommer til å runde femti.

«PROGRAMMET fungerer som en motgift mot slanking», sa en representant for produksjonsselskapet LivingTV da programmet ble vist på britisk fjernsyn i vår. Victoria var ikke den eneste kjendiskvinnen som ble databehandlet inn i tidlig alderdom og død. Nicole Richie er så tynn at hun bare blir 63. «Bridget Jones»-filmene har ført til at den jojoslankende Renée Zellwegger bare blir 55. Og enda verre: «Renée la på seg 15 kilo på tre måneder. Det er som å blåse opp en ballong. Hun kan jo få strekkmerker!».

DET HELE minnet mer om US Weekly-spalten «Celebrities: Just Like Us!», enn en velmenende dokumentar om slankepress. Hva er mer interessant enn vellykkede kjendiser? Mislykkede kjendiser, selvfølgelig. Og hvordan kan vi utnytte dem på best mulig måte? Jo, ved å innta en posisjon av moralsk overlegenhet, samtidig som vi pøser på med privatlivsinvaderende fotomanipuleringer. Argumentet «Vårt mål er å skremme folk fra sin fascinasjon med tynne kjendiser» er lettere enn slankekjeks.

«RADMAGRE KJENDISER» gikk mandag klokka halv ni. To timer seinere var det TV2s tur til å lette på dyna. «Mette-Marit - vår tids Askepott» inneholdt ingenting av nyhetsverdi, men kopierte «Radmagre Kjendisers» vingling mellom moralsk indignasjon over venninnens salg av sydentur-bilder, og fryd over å omtale Mette-Marits fortid i Oslos underverden . Sjangeren har ikke fått navnet underholdningsdokumentar for ingenting.