KOMMENTARER

Sylvi Listhaug har flere grunner til å være frustrert

Det er ikke pressens feil.

DRIVER DOBBELTSPILL: Listhaugs retorikk er på nivå med Donald Trump, et nivå Erna Solberg og hennes regjering burde holde seg for god til. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DRIVER DOBBELTSPILL: Listhaugs retorikk er på nivå med Donald Trump, et nivå Erna Solberg og hennes regjering burde holde seg for god til. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I går led Utlendingsnemna (UNE) et knusende nederlag i Oslo Tingrett. Fem enslige mindreårige asylsøkere har fått sine avslag kjent ugyldige. De omstridte alderstestene, som utlendingsmyndighetene benytter seg av, skulle ikke blitt brukt, kom til feil resultat og er blitt tillagt for stor vekt. I tillegg mener retten at samtlige avgjørelser er basert på uriktig rettsanvendelse og mangler rettslig grunnlag.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har som kjent hatt instruksjonsrett over UNE siden asylpanikken inntok Stortinget og førte til asylforliket. I går ble det også klart at det nå er flertall på Stortinget for å ta fra regjeringen denne retten.

- Listhaug blir fratatt instruksjonsmyndigheten over UNE, og det skal tre i kraft straks. Altså er det ikke lenger flertall for det. Listhaug får sin smell nummer to, og hun har styrt dit selv denne gangen også, sa innvandringspolitisk talsperson Stein Erik Lauvås i Arbeiderpartiet til Dagbladet i går.

«Smell nummer en» var sist Stortinget bestemte seg for å bruke sin instruksjonsrett over Listhaug. Noen av de såkalte «oktoberbarna» får prøve sine saker på ny. Stortingsvedtaket fra 14. november gjelder enslige mindreårige asylsøkere som har fått avslag etter 1. oktober i fjor, UDI må legge større vekt på sårbarhetskriterier enn før og instruksen som Justisdepartementet sendte i mars blir trukket tilbake. I mellomtida får ungdommene bli i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer