Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sylvi Listhaugs «feil»

Forskerne har et eget ansvar for at deres offentliggjorte forskningsrapporter holder mål.

RAPPORTER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er anklaget for å bruke forskningsrapporter feil.  
Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Scanpix
RAPPORTER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er anklaget for å bruke forskningsrapporter feil. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De norskproduserte undersøkelsene er verdiløse i debatten om innstramninger overfor unge asylsøkere/migranter, og deri ligger innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs feil bruk av rapportene.

FAFO-rapporten og undersøkelsen fra Psykologisk institutt er begge satt inn i en norsk kontekst. Konklusjonene (så langt jeg kjenner dem) er gjort ut fra forståelsen av norsk kultur idag. Det er ikke tilstrekkelig drøftet hvorledes beslutninger i en familie fattes i et patriarkalsk samfunn, og hvorledes dette påvirker ungdommens reelle medinnflytelse i avgjørelsen om å forlate familie og eget land.

Forskere går inn i debatten om asylpolitikk gjennom sine forskningsprosjekter. Forskerne er selvsagt klar over dette, jfr. rektor Ole Petter Ottersens påpeking av at forskerne lager kartet politikerne navigerer i. Da må allmenheten og deres tillitsvalgte, politikerne, være trygge på at kartet avspeiler virkeligheten. Det er ikke tilfelle her.

Dersom foreliggende undersøkelser skulle hatt noen verdi i denne debatten, måtte de vært satt inn i en kontekst som beskrev norsk kultur på eksempelvis 1800-tallet. Undersøkelsene burde vært forstått utfra hvorledes og hvorfor eksempelvis barn på norske husmannsplasser ble sendt hjemmefra i 14-årsalderen. Hvor frivillig forlot disse barna sitt hjem og hvor stor innflytelse hadde de på beslutningen?

Rektor Ottersen tåkelegger hvor verdiløse angjeldende undersøkelser er i debatten om innstramninger i asylpolitikken, ved å forsøke å henlede oppmerksomheten på prosess og ikke innhold. Forskerne har et eget ansvar for at deres offentliggjorte forskningsrapporter holder mål. Hvis ikke får de påklistre rapportene «Må ikke brukes utendørs».

Hele Norges coronakart