Debatt: Integrering

Sylvi-tilstander

Sylvi Listhaug bruker store ord om tillit, men tillit går begge veier. Det bygges gradvis og rives raskt.

FEIL METODE: Jeg håper Sylvi vil det beste for Oslo Øst, men hun velger feil metode. Stempling og fremmedgjøring er farlig, skriver innsenderen. Her er Sylvi Listhaug på Bogerud i forrige uke. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FEIL METODE: Jeg håper Sylvi vil det beste for Oslo Øst, men hun velger feil metode. Stempling og fremmedgjøring er farlig, skriver innsenderen. Her er Sylvi Listhaug på Bogerud i forrige uke. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Meninger
Melita Ringvold
Melita Ringvold Vis mer

Sylvi Listhaug bruker sterke ord om Oslos nabolag som visstnok står på randen av svenske tilstander. De terrorangrepene Norge har opplevd viser at det er Sylvi-tilstander og Frp-retorikk vi bør advare mot.

Reflekterer Frp over hva slags ansvar de har som samfunnstopper? Familier i «utsatte områder» opplever at personer med høye tillitsverv, bruker våre nabolag som brikker i sin valgkamp. Hva er farligst?

Sylvi bruker store ord om tillit, men tillit går begge veier. Det bygges gradvis og rives raskt. Det vet politiet og ønsker å være til stede i nærmiljøet for å hjelpe ungdom å bryte negative spiraler, men politiet alene kan ikke snu dette. Det må skje gjennom samarbeid med foreldre, frivillige og skole: Sterke fellesskap som gir ulike mennesker like muligheter.

Vi i «de utsatte områdene» vet at det nytter med de forebyggende tiltakene Sylvi latterliggjør.

Det hjelper at alle kan gå på AKS fordi det er gratis og at flere begynner i barnehage og ikke holdes hjemme på kontantstøtte.

Det hjelper at idrettslag får støtte så alle kan delta.

Det hjelper ikke å stemple folk fordi de har feil navn og feil adresse.

Jeg har oppdratt to gutter på Mortensrud og blir forbanna over langere som henger rundt. Som nabolagsaktivist og Ap-politiker er jeg på ingen måte naiv.

Til tider er jeg en joggende mamma-spaner. Det gjør meg forbanna, men det har ingenting med svenske tilstander å gjøre. Det handler om politiske prioriteringer: At regjeringens nærpolitireform har mislyktes og ramma Oslo slik at det er for få politifolk til stede. Det handler om mangel på forebyggende tiltak og fraværende voksenpersoner. Og ja, det handler også om å pågripe og straffe de som terroriserer nabolaget.

Vi vil ha flere trygge politifolk til stede så de kan rykke ut i ekstreme situasjoner, og ha nok folk på bakken (ikke i helikopter) til å forebygge eksplosive situasjoner før de oppstår. Det er godt dokumentert at forebyggende tiltak nytter, og det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Altså både straffe og forebygge.

I forrige valgkamp dukket Sylvi opp på Mortensrud med pressen på slep. Vi skjønte ikke hensikten med besøket. Hun snakket ikke med noen av oss, men etterpå forsto vi at vårt nabolag bare var en kulisse.

Noen ungdommer ble sinte og ville kaste stein. Frustrasjonen var stor, men etter noen samtaler var vi enige om at da ville hun fått bekreftet «skremmebildet».

Jeg håper Sylvi vil det beste for Oslo Øst, men hun velger feil metode. Stempling og fremmedgjøring er farlig. Jeg snakker mye med ungdom om hvor viktig det er å stemme. Mange i vår del av byen gidder ikke stemme. De sier: Hva er vitsen? Politikere ser bare på oss som et problem. Disse ungdommene dropper ut av skolen, de får ikke jobb og de stemmer ikke. Det er en farlig utvikling.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.