DEBATT

Symbolsk medmenneskelighet

Stortingsflertallet tenkte på et tall og besluttet å ta imot 8000 syriske flyktninger. Heldigvis har velgerne vetorett den 14. september.

HJELP DEM DER DE ER:   I Jordan ligger Zaatari, verdens nest største flyktningeleir, her bor opp mot hundre tusen syriske flyktninger. Fremskrittspartiet vil heller øke hjelpen til flyktninger i nærområdene enn å hente 8000 av dem til Norge, skriver Per Sandberg. Foto: Tomm W. Christensen/Dagbladet
HJELP DEM DER DE ER: I Jordan ligger Zaatari, verdens nest største flyktningeleir, her bor opp mot hundre tusen syriske flyktninger. Fremskrittspartiet vil heller øke hjelpen til flyktninger i nærområdene enn å hente 8000 av dem til Norge, skriver Per Sandberg. Foto: Tomm W. Christensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det hører til sjeldenhetene at Stortinget fatter vedtak uten å utrede de økonomiske konsekvensene. Dessverre var det akkurat dette som skjedde under det uverdige spillet som førte til at AP, Høyre, V, KrF, SP og MDG besluttet å øke mottaket av antall syriske flyktninger til 8000.

Stortinget tenkte på et tall. Dessverre er det tallene de glemte som er alvorlig. Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen sier eksempelvis at det vil komme 30.000 mennesker, ikke 8000, på grunn av familiegjenforening og familieetablering. Han anslår livstidskostnadene ved dette vedtaket til å være 150 milliarder kroner for det norske samfunnet. Det er så svimlende mye penger at det er vanskelig å ta inn over seg.

Vi går ikke nødvendigvis god for dette anslaget. Det er kanskje per i dag ikke mulig å beregne dette helt konkret. Men, det er hevet over enhver tvil at Stortingets syriavedtak vil medføre at vår mulighet til å styrke velferdssamfunnet på mange områder svekkes. Dette framgår blant annet av Brockmannutvalgets rapport og perspektivmeldingen. Det blir mindre penger til blant annet skole, veier, eldreomsorg og sykehus når de andre partiene tenker på et tall uten å utrede konsekvensene. Fremskrittspartiet mener det er uansvarlig og uklokt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.