Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Nikab

Symbolsk nikabforbud


GJELDER FÅ: Et nikabforbud vil bare ramme en håndfull personer, og er en ganske absurd prioritering, mener artikkelforfatteren. Hijaben til venstre er det ikke aktuelt å forby. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
GJELDER FÅ: Et nikabforbud vil bare ramme en håndfull personer, og er en ganske absurd prioritering, mener artikkelforfatteren. Hijaben til venstre er det ikke aktuelt å forby. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens forslag om forbud mot ansiktsdekkende plagg i utdanningsinstitusjoner er overdreven symbolpolitikk og en klassisk tåkelegging, som setter virkelige politiske utfordringer i skyggen. Et slik forbud vil bare ramme en håndfull personer, og er en ganske absurd prioritering.

Når det er sagt, har forslaget bred støtte både i befolkningen og blant partiene. 75 prosent støtter et forbud, ifølge en undersøkelse utført av Ipsos i januar 2017. De rødgrønne partiene, Venstre og KrF foreslo noe liknende i fjor høst.

ARTIKKELFORFATTER: Linda Noor.
ARTIKKELFORFATTER: Linda Noor. Vis mer

Jeg mener vi bruker unødvendig mye tid på noe som er et ytterst marginalt fenomen, men prinsipielt er det ikke en menneskerettighet å dekke til sin identitet ute blant folk. Det hadde vært mer ryddig å heller gjøre det allerede gjeldende maskeringsforbudet mer omfattende; til å gjelde på alle offentlige plasser og institusjoner, samt steder hvor sikkerhet er ekstra viktig (som flyplasser og banker).

Det er ikke urimelig av et samfunn å kreve at alle som ferdes på fellesarealer møtes på likefot og kan se hverandres identitet. Det er et liberalt dilemma at individets religionsfrihet blir overkjørt av samfunnets behov, men her mener jeg retten til å kunne se hvem man møter i det offentlige rom trumfer enkeltpersoners rett til å skjule sin identitet.

Den overveldende majoriteten muslimer mener at nikab ikke er et religiøst påbud i islam, men mange er også redde for at et nikab-forbud er første steg mot et hijab-forbud. Å forby hijab er noe helt annet, og det har ingen seriøse politikere noensinne tatt til orde for. Det vil sannsynligvis aldri bli en realitet.

Kunne vi bare bli ferdig med denne saken en gang for alle, og heller fokusere på langt viktigere og mer prekære utfordringer?

Hele Norges coronakart