Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Symboltunge tomme stoler

Edward Snowden behandles som forræder og spion.

TILDELT OSSIETZKY-PRISEN: Varsleren Edward Snowden.
TILDELT OSSIETZKY-PRISEN: Varsleren Edward Snowden. Vis mer
Meninger

Stolen sto tom da Edward Snowden skulle motta Bjørnsonprisen i fjor. Nå risikerer vi at det samme skjer i år. Den amerikanske varsleren er tildelt årets Ossietzky-pris. Denne ytringsfrihetsprisen skal deles ut av Norsk PEN i Universitetets aula i Oslo 18. november. Norsk PEN krever at regjeringen sørger for at Snowden får adgang til landet for å motta prisen. Det kreves også garantier for at han ikke utleveres fra Norge til USA. Det er viktige krav som burde være enkle å innfri for en nasjon som holder prinsipper om menneskerettigheter og ytringsfrihet høyt. Det handler om politisk mot og anstendighet.

Til sommeren er det tre år siden datateknikeren Snowden hoppet av fra jobben i den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). Han forlot USA med en rekke topphemmelige dokumenter i bagasjen. Disse delte han med medier over hele verden. Avsløringen dokumenterte massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. Selv toppolitikere i andre land ble avlyttet. Etter et opphold i Hongkong fikk Snowden politisk asyl i Russland. I hjemlandet USA er han siktet for spionasje. USA vil ha ham utlevert. Han risikerer opptil 30 års fengsel. Derfor sitter Snowden som «fange» i Moskva.

I ettertid er Edward Snowden anerkjent som verdens viktigste varsler. Selv i USA har avsløringene hans ført til politiske og juridiske reformer. NSAs program for registrering av innenlands samtaler er erklært ulovlig og forkastet av Kongressen. Det er påvist at programmet aldri har hindret ett eneste terrorangrep. Likevel behandles Snowden som forræder og spion. I Danmark er det avslørt at myndighetene ga et amerikansk regjeringsfly lov til å lande på Kastrup i 2013 for å kunne hente Snowden, dersom han skulle bli utlevert fra Russland.

Blant USAs villige hjelpere befinner også den norske regjeringen seg. Verken statsminister Erna Solberg eller justisminister Anders Anundsen løftet en finger for at Snowden i fjor kunne komme til Molde og motta Bjørnsonprisen. Slik føyer de seg inn i en lite ærerik tradisjon som ble stilt pinlig til skue da Dalai Lama måtte gå bakveien inn i Stortinget under det siste Norgesbesøket. I år er det 80 år siden antinazisten Carl von Ossietzky fikk Nobels fredspris. Hans stol sto tom. Derfor blir det en symboltung begivenhet hvis prisen som bærer Ossietzkys navn, også må legges på en tom stol. Nå bør Solberg-regjeringen stå opp for norske idealer og garantere Edward Snowdens sikkerhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media