LEDER

Symboltunge tomme stoler

Edward Snowden behandles som forræder og spion.

TILDELT OSSIETZKY-PRISEN: Varsleren Edward Snowden.
TILDELT OSSIETZKY-PRISEN: Varsleren Edward Snowden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Stolen sto tom da Edward Snowden skulle motta Bjørnsonprisen i fjor. Nå risikerer vi at det samme skjer i år. Den amerikanske varsleren er tildelt årets Ossietzky-pris. Denne ytringsfrihetsprisen skal deles ut av Norsk PEN i Universitetets aula i Oslo 18. november. Norsk PEN krever at regjeringen sørger for at Snowden får adgang til landet for å motta prisen. Det kreves også garantier for at han ikke utleveres fra Norge til USA. Det er viktige krav som burde være enkle å innfri for en nasjon som holder prinsipper om menneskerettigheter og ytringsfrihet høyt. Det handler om politisk mot og anstendighet.

Til sommeren er det tre år siden datateknikeren Snowden hoppet av fra jobben i den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). Han forlot USA med en rekke topphemmelige dokumenter i bagasjen. Disse delte han med medier over hele verden. Avsløringen dokumenterte massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. Selv toppolitikere i andre land ble avlyttet. Etter et opphold i Hongkong fikk Snowden politisk asyl i Russland. I hjemlandet USA er han siktet for spionasje. USA vil ha ham utlevert. Han risikerer opptil 30 års fengsel. Derfor sitter Snowden som «fange» i Moskva.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer