Sympatisk krimhelt fra øst

Erast Petrovitsj Fandorin. Du kan like gjerne lære deg navnet med en gang, for denne fiktive etterforskeren har potensial til å bli et like stort navn som Kurt Wallander.

For helten i «Vinterdronningen» - som er første bok i en serie - er en ambisiøs og kreativ ung mann som effektivt setter seg inn i en vanskelig sak.

Handlingen i romanen foregår i 1876, hovedsakelig i Moskva, men også med avstikkere til St. Petersburg og London. Fandorin er 20 år, kontorist ved Moskvas kriminalpoliti, og har oppgaven med å skrive av ukerapporten for overpolitimester Grusjin. Men så får Fandorin sjansen til å prøve seg på å etterforske et svært dramatisk selvmord.

En ung student og adelsmann har tatt sitt eget liv med revolver - rett foran øynene på en vakker adelsfrøken. Fandorin begynner å undersøke i historien til Pjotr Aleksandrovitsj Kokorin, og ruller litt etter litt opp en sak som har forgreininger også til utlandet. Hvorfor har den rike studenten testamentert alle pengene sine til en engelsk velgjørerinne? Hvem er denne lady Aster? Og, ikke minst, hvem er den farlige skjønnheten Amalija Kazimirovna Bezjetskaja?

Fandorin har stort pågangsmot, og med livet som innsats - opptil flere ganger - går han inn i farlige miljøer og situasjoner for å finne sannheten. Etter hvert lærer han seg også at man ikke kan stole på noen, farene er mange for en fersk detektiv i tsarens Russland.

Boris Akunin (psevdonym for Grigorij Tsjalkovitsj Tsjkhartisjvili) er en meget dyktig krimdebutant, han vet nøyaktig hva som skal til for å skrive en spenningsroman som river leseren med. Helten Fandorin er sympatisk og intelligent, overraskelsene står i kø, og handlingen tar aldri enkleste vei til løsningen. Akunin har til og med prestert å lage en slutt som er så trist at man får lyst til å grine.