Sympatisk om Dagbladets far

Sympatisk gjenreisning av en av norsk 1800-tallsoffentlighets betydelige strateger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Redaktørbiografier later til å være en sjanger forlagene har bestemt seg for å satse på om dagen: Ifjor utga Aschehoug medieprofessor Martin Eides bok om VG-redaktør Chr. A. R. Christensen, mens Tiden sendte ut Christopher Hals Gylseths Olav Thommessen-biografi «En forbannet svartsmusket redaktør!». Nå lanserer Samlaget Sindre Hovdenakks biografi over Dagbladets grunnlegger, den mangfoldige Hagbard Emanuel Berner. Det er blitt ei sympatisk bok om en interessant skikkelse som i høy grad fortjener en biograf.

Mangfoldig

Berner var ikke bare Dagbladets første redaktør; han grunnla også forlaget boka er utgitt på, Det Norske Samlaget, var Venstre-stortingsrepresentant, første formann i Norsk Kvinnesaksforening, mangeårig leder av Norsk Ligbrændingsforening, bankdirektør, borgermester i Kristiania og en ivrig forsvarsvenn. Dette fargerike knippet verv, som føyes sammen i tittelpåstanden «Alt er politikk», er godt beskrevet av Hovdenakk, og forteller at i motsetning til for eksempel Olav Thommessen, var ikke Berner først og fremst pressemann, men politiker. De brukte begge i høy grad sine respektive organer til å fremme politiske agendaer, men der Berner forlot redaktørkrakken i Dagbladet etter elleve år til fordel for Stortinget, forble Thommessen pressemann hele sitt liv og var forsiktigere med å påta seg andre verv. Thommessen later, med sine upåklagelige tabloide talenter, på de fleste måter til å ha vært mer av en rendyrket, framtidsrettet pressemann enn Berner, som like gjerne brukte sine evner som organisator på John Stuart Mill-inspirert kvinnesak som på avisdrift.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer