+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: «Skipet de Zee Ploeg»

Synd at spill og sceneeffekter er så overtydelige

Ønsker å fortelle en viktig historie, men blir litt for overivrig i sin velmenthet.

MØRKE SKJEBNER: Bjørn Willberg Andersen, Katrine Dale og Kristoffer Sagmo Aalberg i Skipet de Zee Ploeg. Foto: Thor Brødreskift
MØRKE SKJEBNER: Bjørn Willberg Andersen, Katrine Dale og Kristoffer Sagmo Aalberg i Skipet de Zee Ploeg. Foto: Thor BrødreskiftVis mer

«Skipet de Zee Ploeg» er vårens storsatsing på Den Nationale Scene, og det meste er i stor skala. Til sammen 40 skuespillere og statister opptrer, scenografien er påkostet, kostymene overdådige og spillestilen melodramatisk.

Forestillingen er bygget på den sanne historien om skipet de Zee Ploeg («Sjøplogen») som på vei til Amerika havarerte utenfor Bergen med nesten 600 emigranter om bord. De flyktet fra matmangel og religiøs forfølgelse, ble grovt mishandlet om bord av skipets kaptein Manzellmann, og et titall passasjerer omkom av sult og sykdom. Da skipet ankom Bergen måtte byens ledelse ta stilling til hvordan og om de skulle hjelpe.

Det kunstneriske teamet har tydelig ønsket å fortelle oss en Viktig Historie. Skuespillerne stirrer ut i salen med store, fortvilte øyne, de skriker i fortvilelse, vi får se en mor som dør i fødsel med barna sine rundt seg – hele tiden kontrastert mot luksuslivet i Bergens øvre sjikt på land.