DEBATT

#Trollmelding:

«Synd gassing ikke lenger er tillatt»

Jeg blir sjokkert og kvalm av hatet rettet mot flyktninger som spres på nett.

SMITTSOMT: Trolling er smittsomt. Det er over 60 prosent mer sannsynlig at du skyter av gårde et sleivspark selv, om noen allerede har redusert debatten til skittkasting, stigmatisering og personangrep, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: AP photo / NTB scanpix
SMITTSOMT: Trolling er smittsomt. Det er over 60 prosent mer sannsynlig at du skyter av gårde et sleivspark selv, om noen allerede har redusert debatten til skittkasting, stigmatisering og personangrep, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: AP photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De siste ukene har Flyktninghjelpen gått til kamp mot trollmeldinger. I blant annet VG og Aftenposten plasserte vi hatefulle og sjikanerende kommentarer på bilder av menneskene det gjelder. Mennesker som har flyktet fra tortur, vold og bomberegn i Syria eller i Irak.

Det er mange som nå kontakter oss og er opprørte over de stygge kommentarene. De mener vi burde la det sitrende hatet på nett passere i stillhet. Forsegle det i en liten hermetisk boks, hvor oksygentilførselen kuttes, slik at meningene visner hen i mangel på føde. «Don’t feed the trolls», får vi beskjed om som en reaksjon på kampanjen #Trollmelding.

Det er flere problemer ved taktikken å «tie folk til stillhet». I min jobb opplever jeg at kontrasten mellom hatefulle ytringer og den ofte brutale virkeligheten til mennesker på flukt blir stor og til tider overveldende.

I desember ble jeg kontaktet via Twitter av en irakisk mann som lurte på hvorfor ikke vi, en humanitær organisasjon, forteller mer om de forferdelige overgrepene mot mennesker på flukt i Irak. Han sendte meg en video som viser en 10-12 år gammel gutt, som blir torturert til latter fra sine torturister. Så blir han skutt. Den livløse kroppen dras langs sanden til lyden av seiersrop.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer