Syndebukken halter mot slutten

Valget gikk langt verre enn Barack Obama forestilte seg. Dette var starten på slutten for ham som USAs president.

I TRØBBEL: President Barack Obama får mye av skylda for demokratenes saftige valgnederlag. Foto: EPA/KATHERINE TAYLOR
I TRØBBEL: President Barack Obama får mye av skylda for demokratenes saftige valgnederlag. Foto: EPA/KATHERINE TAYLOR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Som ventet flyktet velgerne fra Barack Obama og demokratene i gårsdagens mellomvalg. Spikeren i kista kom da republikanske Thom Tillis vant over demokraten Kay Hagan i Nord-Carolina og dermed kapret flertallet i Senatet. Fra før kontrollerer de det andre kammeret, Representantenes hus, i Kongressen.

Det betyr at Obama ikke vil være væpnet med stort annet enn en penn til å signere dekreter med de siste to åra sine i Det hvite hus. Situasjonen har vært fullstendig fastlåst siden republikanerne vant Representantenes hus i 2010. Nå er det gått fra vondt til verre. Samtidig er det lov å håpe at republikanernes solide grep om Kongressen kan føre til at de blir ansvarliggjort og vil være villige til å finne løsninger sammen med Obama. Men republikanerne ledes av Mitch McConnell, som selv berget senatsplassen etter en brutal valgkamp i Kentucky. Han har tidligere sagt offentlig at hans og republikanernes hovedoppgave er å motarbeide Obama. Med andre ord er det liten grunn til å tro at forholdet mellom presidenten og senatslederen vil bli spesielt hjertelig.

På forhånd var Obama og demokratene godt forberedt på at valgnederlaget ville komme. - Dette er sannsynligvis den verste gruppa med stater for demokratene siden Dwight Eisenhower (amerikansk president fra 1953 til 1961 journ.anm.). Det er mange stater hvor det er valg i år, som har en tendens til å stemme republikansk, sa Obama selv til NPR-kanalen i Connectiticut på valgdagen. Likevel var nok ikke Obama og demokatene klar over styrken på den voldsomme republikanske bølgen som nå skyller over USA. Selv i stater som Massachusetts, Maryland og Illinois, som er blant statene der Obama faktisk har kommet til for å valgkamp fordi de uansett ble ansett som solide demokratiske bastioner, vant republikanerne guvernørpostene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer