Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Syndefullt og godt

Gå absolutt og se dette norske kortfilmprogrammet - kreative utlegninger av pave Gregor den stores sju dødssynder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paven ville rotere i graven om han så regissørenes nåtidige tolkning. Det er til pass for ham. Straffen for å dødssynde var for eksempel å bli hakket opp levende.

Filmskaperne er til dels atskillig mer humoristisk anlagt enn Gregor. Noen av dem griper satirisk tak i vår hverdag eller de såkalt evige spørsmål, andre forholder seg mer konkret til nære problemer. Med så mange forskjellige bakmenn må form og kvalitet nødvendigvis variere, men samlet er dette timelange programmet en oppstiver.

Skjemt og alvor

På humorsiden stiller Ørjan Karlsen, Margreth Olin og Marit Åslein sterkt. I Karlsens «Hovmod» møter et ungt ektepar vanvittige problemer med byråkratiet i kampen for å få barn - treffende komisk akkompagnert ved opplesning av en VG-tekst.

Tilsvarende satirisk er Margreth Olins «Fråtseri», der en gruppeterapitime viser seg å være noe ganske annet i en mangfoldig og morsom film. Åslein lar det stå til om «Misunnelse», og den som ikke har opplevd simultanoversettelser av franske trekantdramaer bør snarest gakke hen - en liten latterbombe.

Dette er lekne filmer med umiddelbar appell. De andre befinner seg i et litt annet leie, selv om også Maria Sødahl benytter seg av en absurd situasjon i sin presise «Vrede», med Statistisk sentralbyrå midt i en samlivskrangel. Frank Mosvold illustrerer «Likegyldighet» aktuelt med en prests holdning til en unggutt i krise, mens to kamerater krangler om en sigarett og tar temaet på kornet i Lars Gudmestads «Grådighet». «Utukt» er signert Dag Johan Haugerud i en antydende film om temaet.

Velspilt

En bråte filmer, en bråte skuespillere - samtlige leverer utmerkede varer over et bredt spekter. Og måtte nå disse regissørene få anledning til å lage større ting. Vi har å gjøre med utvilsomme talenter.

Filmene vil enkeltvis bli satt opp som forfilmer på kino. Det anbefales å se dem sammen. Utbyttet blir bedre, perspektivet større, noen av filmene har godt av å stå i en sammenheng. Og dette var en veldig god idé.

FRÅTSING: </B>Se klipp av Anneli Drecker i <a href=\'http://live1.sonera.se/meta/ondemand/dbmed/Ddssynder.ram\'>«Fråtseri»</A>