SPILLER TJOSTOLV MOLAND: Tobias Santelmann har rollen som Tjostolv Moland (til venstre) i «Mordene i Kongo». Foto: NTB scanpix
SPILLER TJOSTOLV MOLAND: Tobias Santelmann har rollen som Tjostolv Moland (til venstre) i «Mordene i Kongo». Foto: NTB scanpixVis mer

Tjostolv Molands far om «Mordene i Kongo»:

Synes det blir tøft å se filmen, men mener at de ikke kunne funnet en bedre skuespiller til å spille sønnen

Knut Moland synes at Tobias Santelmann er et godt valg i rollen som Tjostolv Moland.

(Dagbladet): I fjor møtte skuespiller Tobias Santelmann Tjostolv Molands foreldre, Mathilde og Knut Moland. De er skilt, og skuespilleren snakket med dem hver for seg. Dagen etter at Joshua French ble løslatt, ble det kjent at en film at Kongo-saken er godt i gang.

- Jeg møtte Santelmann i fjor sommer, og han gjorde et sterkt og sympatisk inntrykk på meg. Jeg tror ikke de kunne funnet en bedre skuespiller til rollen. Han hadde en lang samtale både med meg og med Tjostolvs mor, sier Knut Moland til Dagbladet.

- Det blir tøft å se filmen

SER FRAM TIL FILMEN: Faren til Tjostolv Moland, Knut Moland,  møtte skuespilleren som har fått rollen som sønnen, og ser fram til filmen.  Foto: Espen Røst / Dagbladet
SER FRAM TIL FILMEN: Faren til Tjostolv Moland, Knut Moland, møtte skuespilleren som har fått rollen som sønnen, og ser fram til filmen.  Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Knut Moland har også snakket med produsentene i filmselskapet Friland Produksjon, og er trygg på at «Mordene i Kongo» blir en sannferdig film om Joshua French og Tjostolv Moland og deres opplevelser i Kongo. Tjostolv Moland døde i fengslet i Kinshasa i 2013.

Norske etterforskere konkluderte med selvmord, men French ble dømt til døden for drap.

- Det blir tøft å se en film om Tjostolv, men det må jeg tåle. Jeg tror Santelmann vil få fram Tjostolv på en god og troverdig måte, sier faren.

- En viktig film

Knut Moland tror det blir en god film som vil engasjere og få et stort publikum. Santelmann fikk sitt gjennombrudd med «Kon Tiki»-filmen i 2012. Aksel Hennie har rollen som Joshua French, og store deler av filmen er allerede spilt inni Sør-Afrika.

APPELL: Tjostolv Molands far, Knut Moland, holdt en tale utenfor Stortinget i 2014 til støtte for å få Joshua French hjem til Norge. Foto: NTB Scanpix
APPELL: Tjostolv Molands far, Knut Moland, holdt en tale utenfor Stortinget i 2014 til støtte for å få Joshua French hjem til Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er sikker på at det blir en viktig film, den vil engasjere mange, på samme måte som «Kongens nei», håper jeg, sier Moland.

Det er snart gått fire år siden Tjostolv Moland ble funnet død på cella, og faren sørger fremdeles over sønnen.

Sørger fremdeles over sønnen

- Det er klart jeg savner og sørger over Tjostolv, men tida går jo. Jeg har aldri båret nag til Joshua. Hele rettssaken var jo en farse. Jeg har aldri trodd at han sto bak dødsfallet, sier Moland.

Han er svart glad for at French endelig er hjemme og at marerittet kan få en slutt.

- Jeg var redd filmprosjektet kunne hindret utleveringen av Joshua. Det var helt klart farlig, og derfor ble det holdt hemmelig, sier Moland.

SPILLER JOSHUA FRENCH: Aksel Hennie har rollen som Joshua French. Foto: Bjørn Langsem 
SPILLER JOSHUA FRENCH: Aksel Hennie har rollen som Joshua French. Foto: Bjørn Langsem  Vis mer

Tjostolvs Molands far er glad for at French ble utlevert før nyheten om filmen ble kjent - og at vi kan legge hele denne «farsen og marerittet», som han kaller det, bak oss.

- Vil møte Joshua

- Jeg ser fram til å møte Joshua igjen, når han er frisk nok. Jeg vil gjerne snakke med ham om Tjostolv og den siste tida. Om hva som skjedd, hvorfor han ble så deprimert at han tok sitt eget liv, sier Moland.

Dagbladet har vært i kontakt med Tobias Santelmann, som ikke ønsker å si noe om filmen.

Manusforfatter Nikolaj Frobenius intervjuet French og Moland i Kinshasa i 2012 og 2103. Regissør av «Mordene i Kongo» er Marius Holst.

MISTET VENNEN: Joshua French mistet sin beste venn Tjostolv Moland i 2013. Like etter snakker han for første gang om sitt nye liv alene på dødscelle. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer