Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Synes du det er greit å se på tv-underholdning når du kjenner til dette?

Slik kan kringkasterne øke sine profittmarginer og sitt utbytte til eierne – på bekostning av de som faktisk er på skjermen.

ABSURD: - Det er helt absurd at norske kringkastere og distributører nekter å betale norske skuespillere etter de tariffavtalene og overenskomstene som er inngått, skriver artikkelforfatter. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
ABSURD: - Det er helt absurd at norske kringkastere og distributører nekter å betale norske skuespillere etter de tariffavtalene og overenskomstene som er inngått, skriver artikkelforfatter. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Kjære du som ser på tv. I Dagbladet i går sa Eivind Landsverk fra TVNorge/Discovery om konflikten mellom kringkastere/distributører og skuespillere at «Denne situasjonen er så absurd at det er vanskelig å tro at det er sant».

Ja visst er det absurd – det er helt absurd at norske kringkastere og distributører nekter å betale norske skuespillere etter de tariffavtalene og overenskomstene som er inngått mellom Produsentforeningen Virke og Norsk Skuespillerforbund – og til og med nekter skuespillere jobber når de ikke vil inngå avtaler under tariff.

Skuespiller Stig Krogstad. Foto: Privat
Skuespiller Stig Krogstad. Foto: Privat Vis mer

Skuespilleres arbeidsliv har alltid vært tøft – det er korte kontrakter og alltid press på å «stille opp» for å lage et best mulig produkt, og som regel langt utover det som er avtalt i kontrakter og vilkår. Og skuespillere gjør det, fordi vi har en yrkesstolthet som gjør at vi ikke klarer å gi oss på en jobb før den er riktig levert – før den «sitter i kassa».

Vi gir av oss sjøl over evne, for å lage en best mulig tv- eller filmopplevelse for publikum der ute. Vi er ansiktene og utøverne i de filmene, de tv-seriene og de reklamefilmene som går på norske tv-kanaler hver eneste dag, sju dager i uka. Dog mener Eivind Landsverk i TVNorge/Discovery at det er absurd at vi skal få betalt etter de tariffavtalene og overenskomstene som er inngått mellom film- og tv-bransjen og skuespillernes fagforening.

Landsverk benytter en absurd analogi om forholdet mellom kringkasterne/distributørene og Norsk Skuespillerforbund/Norwaco: «Låsesmeden skal bestemme om du får komme inn i et ferdigbygd hus», og påstår at det allerede er betalt for arbeid og rettigheter. Men det Landsverk ikke nevner, er at tv-bransjen fritt kan vise disse produksjonene på sine egne kanaler – for disse rettighetene har de betalt for. Det han heller ikke nevner, er at de rettighetene det er strid om, er videresendingsrettighetene til distributørene (GET/Canal Digital etc.), hvor man i dag kan se programmer forsinket, i opptak, via apper, via distributørenes nettlagring osv.

Det er jo absurd at en kringkaster som for et år siden var villig til å gå til kamp mot distributørene for å få inntekt fra distribusjonsrettighetene, nå vil nekte skuespillerne som faktisk gjør jobben på skjermen det samme?

Det aller mest absurde i dette er at TVNorge og TV 2, som i følge 2015-regnskapene hadde henholdsvis 135 millioner og 172 millioner i resultat etter skatt, nå nekter å betale skuespillere (både for reklamer og tv-serier) etter avtalenes minstesatser, vil utestenge skuespillere fra roller fordi de vil ha betalt minstesatsen etter de avtaler som finnes – og det for noen tusenlappers skyld. Og dette gjør tv-bransjen mot de som gir liv og ansikt til det de viser på skjermen, og som de drar inn millioner på.

De har valgt gå til krig mot skuespillerne, så de ikke skal være fagorganiserte og for at de lønningene som har stått stille i mange år skal bli mindre. Slik kan kringkasterne øke sine profittmarginer og sitt utbytte til eierne – på bekostning av dem som faktisk er på skjermen.

Så, kjære du som ser på tv – synes du at det er greit å se på tv-underholdning når du kjenner til dette?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media