UNGDOMSBILDER: Facebook oppfordrer sine brukere til å dele bilder fra ungdomstida. Foto: AP Photo/Mary Altaffer
UNGDOMSBILDER: Facebook oppfordrer sine brukere til å dele bilder fra ungdomstida. Foto: AP Photo/Mary AltafferVis mer

Synes du Facebook-vennene dine plutselig ser 10-20 år yngre ut? Dette er forklaringen

- Jo større omgangskretsen er, jo høyere er terskelen for å dele informasjon om oss selv. 

(Dagbladet): Mange har kanskje lagt merke til at Facebook i disse dager oversvømmes av gamle bilder?

På Facebook er det satt i gang et «spill» hvor brukerne utfordrer hverandre til å legge ut gamle bilder av seg selv.

Hvis noen trykker «liker» på bildet blir utfordringen sendt videre, og vedkommende skal kommentere «utfordring akseptert» under bildet.

Dette er, ifølge kommunikasjonssjef i Netlife Research, Ida Aalen, nøye gjennomtenkt fra Facebook sin side.

Avhengig av deling

- Facebook har lenge slitt med å få folk til å dele ting. Derfor jobber de stadig vekk med å få oss til å dele mer, enten det er gamle minner, bilder eller «vennejubileer», sier Aalen til Dagbladet.

Hun legger til at jo flere venner vi har på sosiale medier, jo mindre deler vi.

- Jo større omgangskretsen er, jo høyere er terskelen for å dele informasjon om oss selv. Mange har sjefen, ekskjæresten og nevøen sin på Facebook, og det er ikke alt man ønsker å dele med alle. Facebook vil at vi skal ha så mange venner som mulig, samtidig som de vil at vi skal dele mer. Dette blir er slags paradoks, sier Aalen.

Hun fortsetter:

- Facebooks forretningsmodell er avhengig av at folk deler informasjon. Uten innhold blir ikke Facebook interessant for folk, og dermed heller ikke interessant for annonsørene.

- Orwell-liknende ambisjon

I en post på sin åpne Facebook-profil, skriver Fritt Ord-direktør, Knut Olav Åmås, om den siste trenden blant Facebook-brukerne.

- Den ene uka massive protester mot Facebooks særdeles problematiske sensur i form av globale retningslinjer mot for eksempel nakenhet, skriver Åmås og fortsetter:

- Den andre uka massiv og servil oppfølging av et smitteaktig prosjekt som får brukerne som en konsekvens til å fylle Facebooks kommersielle arkiver med egne private ungdomsbilder, som Facebook nok har litt for lite av. Den Orwell-liknende ambisjonen er jo at hele folks liv skal finnes i Facebooks digitale arkiver. (Joda, masse morsomme foto. Herlig. Poenget mitt er småbekymret prinsipielt.)

Facebook har i det siste fått mye kritikk for selskapets strenge sensur.

Det velkjente bildet av den lille jenta Kim Phuc, som flykter etter et napalmangrep i Vietnam, er blant bildene som har blitt sensurert.

Dagbladet har vært i kontakt med Åmås, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.