Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Synes Ghaddafi er en forførende person

Asian Dub Foundation gjør opera av Libyas diktator.

(Dagbladet.no): Richard Nixons besøk til Kina i 1972 er for lengst blitt en opera i tre akter. Argentinas Juan D. Perón ble film med Madonna i en av hovedrollene og i Trey Parkers film er det en Kim Il Jong-dukke som synger om hvor ensomt det er på toppen.

Nå er det Libyas Muammar Ghaddafis tur til å innta scenen. Til høsten settes det opp en opera om Ghafdafi i London, skriver The Guardian.

Mannen som står bak oppsetningen er Asian Dub Foundations, Steve Chandra Savale. Musikeren fra elektronika-gruppen mener livet til den utskjelte Ghaddafi inneholder alt som skal til for at det skal bli en god forestilling.

- Historien har alt; olje, terrorisme, kvinnelige livvakter, sier Savale til The Guardian.

Ghaddafi grep makten i Libya i 1969. Den nye statslederen var da bare 28 år. På 1980-tallet kom han på kant med USAs daværende president Ronald Reagan.

Libyas leder ble langt på vei stemplet som datidens Osama bin Laden etter at 270 personer omkom da et Pan Am-fly eksploderte over Lockerbie i Skottland i 1988.

Det libyske drapet på en britisk politikvinne har også gjort at det politiske forholdet mellom Libya og Storbritannia har vært anstrengt i over 20 år.

Men nå skal Ghaddafi innta operascenen i London. Risikabelt for den engelske nasjonaloperaen både på grunn av det kontroversielle temaet, men også fordi det er usikkert hvordan Asian Dub Foundations alternative elektronikatoner vil slå an blant operapublikummet.

GOD HISTORIE: De som står bak operaen om Muammar Ghaddafi mener historien om han har alt; olje, terrorisme og kvinnelige livvakter. Foto: Reuters/Scanpix
GOD HISTORIE: De som står bak operaen om Muammar Ghaddafi mener historien om han har alt; olje, terrorisme og kvinnelige livvakter. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Savale forteller til The Guardian om hvorfor han valgt å skrive om Ghaddafi.

- Det er en moderne politisk myte. Ghaddafi er som Ziggy Stardust i revers.

- I stedet for en messiansk popstjerne har du denne fengslende personen som tok en del - i form av kultpersonlighet - fra Nasser (den anti-vestlige egyptiske presidenten). Han er en utrolig forførende person, som verken er fundamentalist, konservativ eller sosialist, men stemplet som alle de tingene.

Operaen åpner med Ghaddafis coup d\'état i 1969 og følger hans karriere frem til han ble invitert til å drikke te med Tony Blair i mars 2004, og dermed ble tatt inn i varmen igjen blant Vestens ledere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling