Syng meg en sang

NOE AV DET mest absurde i vår tid er at kommunikasjon aldri har vært lettere, men samtidig er det stadig vanskeligere å bli hørt. Det er så forferdelig mange som har noe å si, som har saker de vil kjempe for. I går så milliarder av mennesker historiens største konsert på TV. Dens budskap handlet om fattigdommen i Afrika.

SAMTIDIG gikk tusenvis av mennesker gjennom gatene i Skottlands hovedstad, Edinburgh. Budskapet her var det samme. Både konserten og marsjen har som mål å påvirke lederne i verdens rikeste land som møtes nettopp i Skottland kommende onsdag. Budskapet når dem. Har de makt til å gjøre kravet til virkelighet?

MENS VERDENS toppartister sang og kom med sine appeller, fortsatte norske bønder sin marsj mot Genève. Deres mål er å påvirke forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO). De vil at norsk landbruk skal bestå, at vår egenart her langt oppe i nord skal bli tatt hensyn til. Det er også et budskap, en kampanje. Norske bønder ønsker seg en rettferdig verdenshandel. Det gjør også afrikanske bønder.

NOEN MENER at det er markedet selv, reglene for frihandel, som er årsaken til fattigdommen i Afrika. Men verdensmarkedet, frihandelen, globaliseringen er i dag noe abstrakt, noe uangripelig. Derfor får vi kampanjer. For gjeldslette. For økt bistand. For økt tilgang til markedene. Mot subsidier. Mot seksuell undertrykkelse og vold og mot malaria. Slike kampanjer gjør verden litt mer forståelig.

OG VI VET AT verdens mektigste menn, som snart møtes i Skottland, ikke har til hensikt å gå til krig verken mot frihandel eller verdensmarkedet. Tvert imot, det er de som er garantistene for begge deler. Men som noen sanger er vakrere enn andre, er noen kampanjer viktigere enn andre. De åtte mektige menn vil gi flere penger til Afrika. Det har de allerede lovet. Men de vil ikke stoppe våpensalget. De samme menn er ansvarlig for det aller meste av verdens salg av våpen til de fattige land. Og de vet at det er sammenheng mellom krig og fattigdom.

SOM DET ER sammenheng mellom AIDS og fattigdom, i Afrika og alle andre steder. Men Afrika er verst rammet, både av kriger og AIDS. Vil man bli kvitt fattigdommen, så må man synge om Afrika, men ikke bare om Afrika, og ikke bare høyt, men også svært lenge.