- Syng på engelsk!

BERGEN (Dagbladet): - Det er ikke noe poeng å synge på norsk lenger, uttaler Petre-sjef Nils Heldal.

Og norske artister tar NRK-profilen på alvor. Bare fem prosent av dagens norske pop- og rockartister bruker morsmålet. Kulturminister Åslaug Marie Haga mener utviklingen er trist.

Senterpartiets kulturstatsråd møtte virkeligheten i musikkmiljøet under åpningsdagen av bransjeseminaret Bylarm. Der fikk hun et innblikk i hvor svakt det norske språket står i populærkulturelle kretser. Bare hver tjuende demo som sendes inn til Norges ledende musikk-kanal, Petre, er norskspråklig.

- Og det dreier seg som oftest om godt voksne visesangere, sier kanalens musikksjef Marius Lillelien.

Språket viskes ut

Utviklingen understrekes av følgende ferske fakta:

Bare fem prosent av dem som er inne på VG-lista i øyeblikket synger på norsk.

Ingen artister som har klatret inn på siste ukes hit40-liste synger på norsk.

Bare fire av 61 artister (6,5 prosent) på Bylarms talent-cd synger på norsk.

- Vi får tusenvis av demokassetter og -cd-er hvert år. Trenden er helt klar; stadig færre synger på norsk, understreker Petre-sjef Heldal.

Han er ikke akkurat lei seg for at morsmålet er i ferd med å bli visket ut i samtidas musikk. NRK-sjefen vil tvert imot ha vekk norsken for godt.

Dårlige forbilder

- Norske artister kan likegodt slutte å synge på norsk. I den globaliserte verden vi lever i er det meningsløst å gni og gnukke på norsken. Det er langt viktigere å kommunisere med hele verden enn å bevare noe som bare er vårt, uttaler Heldal.

- Mangelen på norskspråklig musikk tyder på liten sjøltillit i forhold til det norske språk. Dette er trist, sier Haga.

- Dårlige norskspråklige band som Postgirobygget og Trang Fødsel har gitt det norske språket et dårlig rykte, sier Heldal og Lillelien.