Synger for aids-ofre

UB40, Unni Wilhelmsen, Bel Canto og en rekke andre artister stiller opp for aids-konsertene «Power of life» - men ikke næringslivet.

Nå utfordrer arrangøren av konsertene i Oslo, Thailand, Brasil og Sør-Afrika bedriftene Statoil, Norsk Hydro, Telenor og Norske Skog direkte, og ber om økonomisk hjelp.

- Alle disse selskapene står i fare for å miste mange av sine ansatte på grunn av aids-epidemien. Vi er skuffet over at næringslivet så langt ikke har støttet initiativet, og vi trenger nå en og en halv million for å lage kvalitativt gode konserter, sier Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted, som arrangerer de fire aids-konsertene sammen med Worldview Rights i samarbeid med og støttet av Utenriksdepartementet og Kirkens Nødhjelp.

Stormønstringer

Hillestad kom i går ettermiddag til Mae Sai i Thailand, som ligger helt på grensa til Burma for å forberede fredagens konsert. Til tross for at det økonomiske ikke er på plass, skal alle de fire konsertene gjennomføres, ikke minst i de mest truede landene Thailand, Brasil og Sør-Afrika.

Unni Wilhelmsen skal sammen med en rekke kjente artister fra Thailand opptre under konserten som har til hensikt å spre informasjon om hiv/aids.

- Vi holder konsertene i områdene der problemet er aller størst. Derfor vil konsertene bli holdt gratis i fattigslige slumområder framfor storslåtte fotballstadioner, framholder Hillestad, som arrangerer konsert i Salvador i Brasil 2. september, Cape Town i Sør-Afrika 6. oktober og til slutt i Oslo 16. oktober.

I Bahia i Brasil er det forventet et besøk på nærmere 100.000, og her får Unni Wilhelmsen også få hjelp fra Bel Canto, Margareth Menezes, Laura Finocchiaro og Banda Feminina. I Oslo vil for øvrig UB40, som i helga besøkte Drøbakfestivalen, Johnny Clegg fra Sør-Afrika, Unni Wilhelmsen samt Banda Feminina være med, men det jobbes med flere artister til stormønstringen før innsamlingsaksjonen til aids-rammede i regi av Kirkens Nødhjelp.

- Still opp

I tillegg til selve konsertene skal det lages TV-dokumentar for internasjonal distribusjon samt tv-distribusjon av de enkelte konsertene i de ulike landene. Egen CD lages også for salg i vestlige land, men til gratis utdeling i mange av landene som er hardest rammet av aids.

- Målsetningen er å spre forebyggende informasjon om HIV/AIDS, sier utviklingsminister Anne Kristin Sydnes, som er initiativtaker av Aids-forum som består av representarer fra Regjeringen, næringslivet, fagbevegelsen, kulturlivet og bistandorganisasjonene. Så langt har ingen fra næringslivet respondert positivt på de mange søknader som er sendt dem, og nå appelerer også Sydnes til næringslivet om å bidra til å få gjennomført konsertene.

<B>KLAR TIL AIDS-KAMP:</B> Unni Wilhelmsen skal synge under den første konserten i Mae Sai i Thailand.
STILLER:</B> Bel Canto reiser til Salvador i Brasil.
<B>Sør-afrikanske Johnny Clegg, her sammen med Nelson Mandela, spiller i Cape Town 6. oktober.
<B>STILLER:</B> UB40 spiller i Oslo Spektrum 16. oktober.