Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Synger for død kompis

- Det er en hyllest til den kanskje kuleste fyren jeg har kjent noen gang, sier Kjartan Kristiansen om låta «Smoking» fra den nye DumDum Boys-plata.

DE FIRE STORE: Sola Jonsen, Prepple Houmb, Kjartan Kristiansen og Aslak Dørum i DumDum Boys slipper sitt niende studioalbum, og har tilsammen solgt mellom 600000 og 700000 plater. Foto: Lars Eivind Bones
DE FIRE STORE: Sola Jonsen, Prepple Houmb, Kjartan Kristiansen og Aslak Dørum i DumDum Boys slipper sitt niende studioalbum, og har tilsammen solgt mellom 600000 og 700000 plater. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

|||- Det er jo en hyllest. Han hadde digga det,  sier Aslak Dørum støttende og snur seg mot bandkamerat Kjartan Kristiansen.
Kristiansen er litt ukomfortabel. Han har etter litt nøling svart Dagbladet på spørsmålet om hva låta «Smoking» handler om.
- Jeg er ikke så glad i å tolke tekstene i media, det følger ikke med noen bruksanvisning selv om tekstene står i coveret, sier han og bestemmer seg likevel for å si det:
- Den handler om en kompis av meg som tok repern litt for tidlig. Det er en hyllest til kanskje den kuleste fyren jeg har kjent noen gang.

«Den fineste sangen»
Det er forståelig at Kristiansen nøler, dødfallet ligger ikke så langt tilbake i tid. «Smoking» er dessuten en sterkt personlig tekst, som både er rå og vakker i sin beskrivelse av en død kompis som nå er kledd i pentøyet etter et hardt liv:
«Du var mer enn villig/ du var helt vill/en skjønn skapning av ild/kun iført dop og brennevin/var du et legendarisk syn(...)En sann mester i å smyge deg inn/en håpløs romantisk/snøblind virvelvind».
«Tidsmaskin» er bandets niende studioalbum, men på tross av en lang rekke singler og klassiske bidrag til norsk rockhistorie føler de fortsatt at de ikke har skrevet den «fineste sangen».
- Vi må videre, vi må skrive den fineste sangen, sier Kristiansen.
- Hvordan er den?
- Den er Camelot, slår Dørum fast.
- Den sitter som et skudd første gangen, og den er så trist og sørgelig at du blir jævlig glad når du hører den. Også er den så kort at når du hører den ferdig, vil du høre den én gang til, sier Kristiansen og legger til:
- Den er nok rundt tre minutter lang.
- Og den har ikke så mange grep heller, tror jeg, konkluderer Dørum.

Ikke ferdige å telle
I forhold til comeback-plata «Gravitasjon» i 2006, er det foran denne utgivelsen en mer ordinær ramme rundt plateslippet. Lanseringsintervjuene i 2006 ble gjort på en suite på Grand Hotel i Oslo. Nå er det på en café i Oslo, og Dørum og Kristiansen drikker vann og te med honning.
- Det føltes litt unødvendig å sitte på Grand, innrømmer Dørum.
Til sammen har bandet solgt mellom 600000 og 700000 plater. De sier det ikke rett ut, men det virker ikke som om «Tidsmaskin» blir bandets siste plate.
- Når du leser om band, så står det gjerne at de har solgt millioner av plater, sier Kristiansen og legger til:
- Men vi er ikke ferdige med å telle ennå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media