MGP-KLAR 15 år gamle Nora Foss Al-Jabri har sunget for flere millioner mennesker da hun var gjest hos Oprah Winfrey i 2009. I kveld synger hun for sin døde venn Dag Stokke i den første Melodi Grand Prix-delfinalen. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MGP-KLAR 15 år gamle Nora Foss Al-Jabri har sunget for flere millioner mennesker da hun var gjest hos Oprah Winfrey i 2009. I kveld synger hun for sin døde venn Dag Stokke i den første Melodi Grand Prix-delfinalen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Synger for sin døde venn

For ett år siden mistet Nora Foss Al-Jabri (15) sin venn til kreften. I morgen hyller hun ham i Melodi Grand Prix.

GJØVIK (Dagbladet): Til tross for sin unge alder, har Nora Foss Al-Jabri (15) erfaring som en godt voksen artist.

I 2008 sikret Gjøvik-jenta seg en hederlig tredjeplass i TV 2-programmet «Norske talenter», og året etter sang hun for flere millioner da hun opptrådte på det amerikanske talkshowet «The Oprah Winfrey Show».

- Det var det største jeg har opplevd. Jeg har aldri vært så nervøs. Oprah ga meg en god klem, og hun var utrolig jordnær. Det var veldig, veldig gøy, sier Nora og smiler.

- Synger til Dag I morgen står hun på scenen for å kjempe om en finaleplass i Melodi Grand Prix. Dagbladets anmelder ga låten «Somewhere Beautiful» terningkast fem. Den har en helt spesiel betydning for Nora.

DØDE I FJOR:  Dag Stokke har blant annet spilt i metallbandet TNT. Han har også jobbet tett med Nora Foss Al-Jabri, og var med henne når hun deltok i Norske talenter. I april i fjor tapte han kampen mot kreften. Foto: Petter Stene
DØDE I FJOR: Dag Stokke har blant annet spilt i metallbandet TNT. Han har også jobbet tett med Nora Foss Al-Jabri, og var med henne når hun deltok i Norske talenter. I april i fjor tapte han kampen mot kreften. Foto: Petter Stene Vis mer

- Låten handler om å miste noen, og at man møter personen i en slags drømmetilstand. Når man får lyst til å gråte, sier personen at du ikke skal det, for det er jo så vakkert her. Melodien er ganske trist, sier hun.

I fjor døde bestefaren hennes, og bare to måneder seinere tapte Noras pianist gjennom mange år, Dag Stokke, kampen mot kreften.

- Jeg hadde utrolig god kontakt med Dag. Bestefar var gammel og fikk lov til å dø, Dag var ung. Han var bare 44 år. Jeg var liksom prosjektet hans, han betyr utrolig mye for meg, sier Nora og fortsetter:

- SE HER! Nora Foss Al-Jabri viser fram bilde av sin avdøde venn og pianist Dag Stokke, som hun har på mobilen sin. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- SE HER! Nora Foss Al-Jabri viser fram bilde av sin avdøde venn og pianist Dag Stokke, som hun har på mobilen sin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg kommer mye nærmerer teksten når jeg har et så personlig forhold til den. Låten er til han, det er Dag jeg synger om, sier Nora.

Hun blir tydelig trist når hun snakker om ham, og må tørke en tåre som presser på. Samtidig tar hun opp mobilen og finner fram et bilde av de to sammen for noen år siden.

- Han ville vært stolt over Grand Prix-deltakelsen. Jeg hukser han sa til mamma rett før han døde at han var utrolig stolt av meg, sier Nora og smiler.

Til lege før delfinalen Den første delfinalen av i alt tre går av stabelen på Ørland i Sør-Trøndelag i morgen. Noras mål er å gå videre til finalen i Oslo spektrum.

Dagbladet møter den unge artisten hjemme i Gjøvik. Tidligere samme dag måtte hun til legen.

- Jeg må puste inn før jeg kan snakke, og har kjent stikking i hele kroppen. Legen fortalte at jeg hypervetilerer og trekker inn for mye oksygen. Derfor må jeg puste i en pose innimellom, forteller Nora.

Til tross for pustebesvær, er hun ikke nevneverdig nervøs foran opptreden i morgen.

Noras største drøm er å kunne leve av musikken, og hun ser på Melodi Grand Prix som en god sjanse til å vise seg fram. 15-åringen har også en tidligere Eurovision-vinner som forbilde.

- Céline Dion! Jeg har alltid sett opp til henne, og har sett «Titanic»-filmen hundre ganger. Jeg gråter hver gang. Også vant hun jo Grand Prix på 80-tallet, sier Nora og ler.

TÅRENE PRESSER PÅ:  Nora Foss Al-Jabri blir så rørt at tårene presser på da hun snakker om sin pianist og venn gjennom mange år, Dag Stokke.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TÅRENE PRESSER PÅ: Nora Foss Al-Jabri blir så rørt at tårene presser på da hun snakker om sin pianist og venn gjennom mange år, Dag Stokke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer