Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Synger jula inn i Betlehem

BETLEHEM (Dagbladet): Carola Häggkvist Søgaard er ferdig med Grand Prix som artist, men i kveld er hun Israels gjest i salen under EuroSong-showet. I sommer skal hun spille inn juleplate i kirken der Jesus ble født.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fikk faktisk tilbud om å framføre årets svenske Grand Prix-bidrag. Jeg blir spurt hvert eneste år, men sier nei. Likevel er det litt pussig at jeg befinner meg i Jerusalem akkurat samme uke som EuroSong-finalen går, sier Carola.

Hun befinner seg på historisk og religiøs grunn, sammen med Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted. Fødselskirken er bygd over grotten hvor alle kirkesamfunn er enig i at Jesus ble født.

Fransiskanermunker

Flere kirkesamfunn har bygd kirker over og rundt Jesu fødested, men Erik Hillestad har valgt seg den romersk-katolske delen, som bestyres av fransiskanermunker.

- Klangen her er helt fantastisk. Vi har nå fått klarsignal av munkene til å få spille inn plata to uker i sommer, sier Hillestad.

Carola har valgt ut et knippe julesanger. Hun har også komponert en sang, som Hillestad skal skrive tekst til. Ellers blir det noen innslag av negro spirituals. Albumet skal være klart i god tid før Jesus' 2000 års bursdag.

Gregoriansk korsang

Carola bobler av entusiasme, og Hillestad har sin fulle hyre med å holde henne i tøylene.

- Man blir så grepet av å være her, så inspirert. Jeg er overbevist om at vi skal klare å formidle noe av den sakrale følelsen som fins her. Dette blir det mektigste jeg har gjort, sier Carola.

Hillestad har allerede alliert seg med munkene, som skal bidra med gregoriansk korsang på plata. Resten skal perkusjonist Rune Arnesen, organist Iver Kleive og programmerer Øyvind Kristiansen stå for.

- Det blir en moderne plate, veldig perkussiv med elementer av pop- og kirkemusikk. Derfor blir det mer enn en ren juleplate.

Carola bor i Jerusalem, som er en 20 minutters biltur unna Betlehem. Ektemannen Runar og sønnen Amadeus på 16 måneder trives bedre på det aircondition-avkjølte hotellet enn i Betlehems bakende varme.

HISTORISK: - Akkurat her ble Jesus født for 2000 år siden, og her skal jeg spille inn en juleplate, sier Carola.