Sølvguttene:

Synger julen inn:
- Kor er risikosport

Sølvguttene velger å gjennomføre noen av sine julekonserter, til tross for at korkonsert i Bodø endte med titalls smittede. - TV-sendingen betyr mye for mange på julaften, sier dirigent Frikk Heide-Steen.

GJENNOMFØRER: Sølvguttene mener de gjør nok for å forhindre coronasmitte på helgas konserter. Bildet er tatt før pandemien. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
GJENNOMFØRER: Sølvguttene mener de gjør nok for å forhindre coronasmitte på helgas konserter. Bildet er tatt før pandemien. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

I helga holder Sølvguttene tre konserter i Oslo Domkirke.

NRK skrev i forrige uke at en korkonsert i Bodø Domkirke for tre uker siden resulterte i smitteutbrudd. Det var smitte blant sangerne, og kommuneoverlegen i Bodø, Tor Claudi sa til NRK at flere titalls personer ble smitta etter konsertene.

Kommuneoverlege Tor Claudi mener korsang er spesielt risikabelt akkurat nå.

- Det er kjent fra tidligere at korsang er en risikosport, sier kommuneoverlege Claudi til Dagbladet.

- Gjennomfører bare det vi synes er forsvarlig

Likevel planlegger Sølvguttene for tre konserter med inntil 300 publikummere.

De planlegger også flere andre tiltak, blant annet at koret deles opp i kohorter, de går ikke ut blant publikum og bruker munnbind når de ikke er på scenen. I tillegg brukes hurtigtester før hver konsert.

- Hovedårsaken til at vi gjennomfører konserter til helga er at det blir gjort TV-opptak. Sendingen betyr mye for mange på julaften, sier Frikk Heide-Steen til Dagbladet.

Han er dirigent og daglig leder for Sølvguttene, og forteller at de er ekstra påpasselige med smittevern akkurat nå.

SMITTEBØLGE: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, forklarer hvordan vaksinen har fungert så langt. Reporter: Magnus Paus. Video og foto: Dagbladet TV / NTB. Vis mer

- Vi har avlyst andre konserter på grunn av hensyn til smitte, for eksempel de der man hadde måttet ta buss i fellesskap til lokalet. Det har vi ikke lyst til, sier Heide-Steen.

Både før og under konsertene gjennomfører Sølvguttene flere ekstraordinære smitteverntiltak, ifølge dirigenten.

- Vi beveger oss ikke rundt i rommet når vi synger, og alle må ta en hurtigtest før de går på scenen. Koret deles opp i to kohorter, og er pålagt munnbind når de ikke står på scenen.

Heide-Steen forteller at de har gjennomført konserter der det har vært enkelttilfeller av smitte, som de ikke opplevde at spredte seg.

- Vi gjennomfører bare det vi synes er forsvarlig.

- Forferdelig for norske kor

- At Sølvguttene har konserter synes jeg er fint, så lenge de overholder alt av smittevern, sier Marianne Bremnes til Dagbladet.

Hun er generalsekretær i Norges Korforbund, og setter spørsmålstegn ved vurderingen til kommuneoverlege Tor Claudi.

Bremnes mener at publikum også bør gjøre sitt for å begrense smitten, ved å komme med rene hender, munnbind og holde god avstand.

Hun synes situasjonen er vanskelig.

- Dette er forferdelig for norske kor. De siste restriksjonene kommer ubeleilig, spesielt med tanke på at fjorårets julekonserter ble avlyst.

- Korsang er spesielt farlig for smitte

- Hvis man ser på de gamle smittereglene måtte man på korøvelser holde større avstand enn andre steder, sier kommuneoverlege Tor Claudi.

Han mener forskningen er klar om at korsang kan være spesielt smittsomt.

- Det er helt klart at korsang er spesielt farlig for smitte. Det finnes forskning om at aerosol og dråper lettere spres i sammenhenger med korsang. Så er det vanskeligere å holde avstand når man er mange som synger sammen, sier Claudi til Dagbladet.

Selv om han mener utbruddet i Bodø ikke kunne skjedd under andre omstendigheter vil han ikke ta til orde for å avlyse alt av korkonserter fram mot jul.

- Jeg ser noen blant annet skal holde Lucia-konsert i Bodø, der de tilsynelatende forholder seg til alle forholdsreglene. Jeg mener ikke at alt burde avlyses.

- Anbefales munnbind blant publikum

Frode Forland, fagdirektør for smittevern i FHI, mener det er forsvarlig å gjennomføre korkonserter så lenge smittevern blir overholdt.

- Det høres fornuftig ut og at de deler opp koret og bruker hurtigtester. Det bør også anbefales munnbind blant publikum, og at de bruker munnbind når de er salen, sier Forland til Dagbladet.

Forland påpeker det har vært mange korarrangementer under pandemien, og at de fleste har gått bra.

Han påpeker imidlertid at man bør ta ekstra forholdsregler når man drar på konserter. Han forteller også at en stor andel av dagens smittede er barn.

- Kurvene viser det i den siste ukesrapporten. Den aldersgruppen der det er mest smitte er barn fra 6-12 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer