Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Synger Kris på norsk

Kris Kristofferson hadde likt seg om han hadde stukket hodet inn i Ambience studio i Oslo. Der er Lynni Treekrem, Henning Kvitnes og Steinar Albrigtsen i full sving med å tolke hans egne tekster på norsk  -  i Sigbjørn Nedlands gjendiktning.

Du har garantert hørt «Me And Bobby McGee», men du visste kanskje ikke at det er Kris Kristofferson som har skrevet sangen? Han er høyt respektert som låtskriver, og nå har NRK-mannen Sigbjørn Nedland dukket ned i hans tekstunivers og kommet opp med 17 friske gjendiktninger. Noen av dem vil få plass på en CD som nå er under innspilling i Oslo.

Fjerde hyllest

Kristofferson blir den fjerde låtskriveren som beæres på denne måten, etter at Leonard Cohen, Hank Williams og Bob Dylan har fått sine norske plater. Nedland ønsket ikke å spre prosjektet på for mange, så han landet på tre vokalister og et band med Øivind Madsen (bass), Geir Sundstøl (gitarer) og Anders Engen (trommer) som grunnstamme.

- Jeg er imponert over håndverket og de poetiske grepene Kris bruker, sier Nedland, som selv har oppdratt en hel rockegenerasjon gjenn om radioprogrammer som «Pop spesial» og «Pandoras jukebox», og har jobbet med prosjektet siden Svein Inge Olsen kom med ideen for halvannet år siden. Olsen sto i 1996 bak CD-en «Sørlandet feirer Kris Kristofferson», en hyllest i forbindelse med 60-årsdagen til Kris. Nå er Olsen konsulent for Nedlands plate.

På trynet

De tre artistene har alle et sterkt forhold til Kristofferson, med noe forskjellig utgangspunkt:

- Vi har alle gått på trynet {ndash} selv om vi kanskje ikke har tatt like mange omveier som Kristofferson, sier Steinar Albrigtsen. Han var 15 år gammel da faren kom hjem fra sjøen med en Johnny Cash-kassett. En av låtene han falt for var «To Beat The Devil» {ndash} skrevet av Kris. Steinar, som debuterer på norsk med dette prosjektet, serverer en smakebit i form av «Aldri har det vært så enkelt å elske noen (som å elske deg)». Kjennere vil kjenne igjen en av Kris' meste kjente ballader, «Loving Her Was Easier Than A nything (I'll Ever Do Again)».

Hele trioen er med i «Falne engler» («Fallen Angels»), men de kjøper ikke umiddelbart Dagbladets forslag om at det passer bra som tittel på trioen også.

- Mmm, jeg har vært inne på tanken, flirer Nedland.

Lynni er mest opptatt av at hun endelig får muligheten til å være en av gutta, men innrømmer at hun fikk en aha-opplevelse da hun ble ordentlig kjent med låtene.

- Jeg tror på folk som har levd livet som ham. Jeg har gått de samme gatene, sier Lynni.
Henning tilføyer:

- Hans sanger er soundtracket til mitt liv. Kris er ikke nødvendigvis den store sangeren, men han er en utrolig bra låtskriver. Det lukter litt av ham. Han er ikke så stuerein som de fleste andre.

Plata kommer i april.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media