Synger om livet på kjøret

Nina Valsø (37) har vært på kjøret. Nå har hun skrevet tekstene til den nye plata til Iren Reppen. Om livet på skyggesida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Denne plata er summen av alt jeg har sett, opplevd og tenkt, medgir Nina Valsø om «Nattens prinsesse», der skuespiller Iren Reppen tolker Valsøs mørke tekster. Skjønt, mørke?

- Det er håp og lys her, selv om de er mikroskopiske. Det er det som gjør at tekstene rører meg så sterkt, sier Reppen, som med plata får vist fram en ny side ved seg.

Forsøker å hjelpe

Tekstene på albumet har utgangspunkt i Valsøs tøffe overgang fra nordmørsbygda Valsøyfjord til Trondheim. Hun var i tenårene og skulle begynne på videregående skole, men det sklei ut. Hun droppet ut av skolen, fant trøst i alkoholen og var ut og inn av fyllearresten i over ti år.

I dag vil hun forsøke å bidra til å hjelpe andre.

- Det er håp. Det kan være noe meningsfylt i det meningsløse, sier Valsø.

«Den som brenner sitt lys i begge ender, holder varmen!» skrev dramatikeren Nina Valsø med et skrått smil i 1990. Fortsatt har hun en ironisk distanse til sin fortid, til det komplekse livet og til framtida. For første gang gjør hun det på plate. «Livet mitt er en ruin, og jeg ler» heter det i en av tekstene hennes denne gang. Hva skal man gjøre uten galgenhumoren?

Natt- og dagside

- Latter er en form for selvforsvar når man har det tøft. Jeg tror humor er veldig viktig, og det er mye spennende i kontrasten mellom folks natt- og dagside. Det ene blir ikke meningsfylt uten det andre, sier hun, samtidig som hun er opptatt av å ikke le bort alvoret og lidelsen. Hun er bekymret for at folk ikke viser fram sine nattsider. Derfor har hun alltid forsøkt å være åpen om sin egen historie.

- Jeg er så lei av den «happy-go-lucky»-kulturen som er over oss på alle kanter, ikke minst i musikken. Jeg er slått av de mange overflatiske tekstene. Noen kamuflerer det ved å skrive på engelsk. Jeg prøver å skrive tekster som man tåler å høre på flere ganger.

- Hva vil du si?

- Noe om menneskeverdet. Jeg vil gi dem som er på skråplanet selvrespekten tilbake, sier Valsø. Samtidig med at «Nattens prinsesse» kommer ut er hun høyaktuell i Trondheim med sitt kritikerroste manus til stykket «Ubuden gjest», som handler om nettopp en narkoman.

- Ingen blir lovet et lykkelig liv, men alle kan gjøre det innholdsrikt. Jeg vil heller føle meg ulykkelig og ha levd enn å føle meg lykkelig uten å ha levd. Lykke er uinteressant, mener Nina Valsø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer